Projede inşaat durdu, maliyetler katlandı: İzmir’de kentsel dönüşüm krizi

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşların yaşadığı mağduriyetler giderek büyüyor. İZBETON güvencesiyle katılım sağlanan projelerde inşaatın üç yılda yalnızca yüzde 22’si tamamlanabilirken, başlangıçta 2 milyon TL olarak belirlenen daire maliyetleri 10 milyon TL’ye kadar yükseldi. Projelerde yaşanan usulsüzlük ve yolsuzluk iddiaları, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmayla gündeme taşındı. Kentsel Dönüşüm Projelerinde Usulsüzlük ve Yolsuzluk İddiaları Cumhuriyet Halk Partisi'nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu döneminde başlatılan projeler, Ege Mahallesi, Uzundere, Ballıkuyu, Çiğli Güzeltepe, Gaziemir ve Örnekköy gibi birçok mahalleyi kapsıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İZBETON tarafından yürütülen çalışmalar, "Büyükşehir güvencesi ve garantörlüğü" ile hayata geçirilmişti. Ancak Sayıştay raporlarında ortaya çıkan usulsüzlük iddialarının ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında eski belediye başkanı, parti il başkanı ve İZBETON yöneticileri yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandı. Örnekköy Projesinde Teslimat Beklentisi Boşa Çıktı Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı’nda 3. ve 4. etap projelerine katılan 10 bine yakın hak sahibi, 2025 Ocak ayında teslim edilmesi vaat edilen konutlarına kavuşamadı. İnşaatın sadece yüzde 22’sinin tamamlandığı, vatandaşların ise ek milyonlarca lira talebiyle karşı karşıya kaldığı belirtiliyor. Projede yaşanan gecikme ve belirsizlikler nedeniyle mağduriyetler artarken, kooperatif yöneticilerinin tutuklanması süreci daha da karmaşık hale getirdi. Vatandaşların Görüşleri: “Güvenimiz Kırıldı” Örnekköy’de proje kapsamındaki 3. etapta yer alan mühendis Songül Acar, “Belediye güvencesiyle yola çıktık, evimizi 3 yıl içinde alacağımız söylendi. Ancak 3,5 yıl geçti, inşaat ilerlemedi. Şimdi ek 5-6 milyon TL talep ediliyor. Kime güveneceğimizi bilmiyoruz,” diyerek yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdi. Emekli devlet memuru Hediye Aksu ise, “Kiramı bile ödeyemiyorum, 70 yaşındayım, evime kavuşmak istiyorum. Yetkililerden somut bir açıklama bekliyoruz,” ifadelerini kullandı. Esnaf Mehmet Yatır ise, “Başlangıçta umutluyduk ancak inşaat durdu. Ödemelerimizle birlikte 10 milyon TL’ye varan bir maliyetle karşı karşıyayız. Belediyenin sorumluluk alması gerekiyor,” dedi. Teknik eleman Erdem Sertkaya ise, “Projeye güvenerek evimi sattım, arabamı sattım. Şimdi bizden yeniden milyonlarca lira isteniyor. Bu durum düzeltilmeli,” sözleriyle mağduriyetini paylaştı. Çözüm Beklentisi ve Hukuki Süreç Yaşanan sorunlar üzerine mahkeme aracılığıyla bilirkişi raporu hazırlatılırken, yeni ihale ile yüklenici değişikliği yapıldı. Ancak vatandaşların mağduriyeti sona ermedi. Hak sahipleri ve kooperatif üyeleri, sürecin hızlı ve şeffaf şekilde çözülmesini bekliyor. Yargının konuyla ilgili kararlı adımlar atması, milyonlarca liralık yatırımlarını korumak isteyen binlerce insanın mağduriyetinin giderilmesi açısından kritik önem taşıyor.

Geri