A
Admin
Yönetici
Yönetici
Ak Parti sözcüsü Ömer Çelik, Terörsüz Türkiye için “artık devlet politikası” ifadesini kullandı. Ve örgütün fesih kongresini topladığı, kararların açıklanacağı kısa sürede belirtildi.Ben de bu hafta “bölücü terör örgütü fesih kararı açıkladıktan sonra terörle mücadele nasıl olacak?” sorusunun cevabının peşine düştüm. MÜCADELEDE EN UFAK AKSAMA OLMAYACAK Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün yaptığı “müjdeleri her an alabilirsiniz” açıklamasıyla, örgütün fesih kararını aldığı yönündeki bilgi daha da güçlendi. Bu hafta görüştüğüm kaynaklar, örgüt kendini fesih ettikten sonra da, terörle mücadelenin aynı şekilde tavissiz devam edeceğini söyledi. Yani sınır ötesinde Pençe Kilit harekat bölgesindeki TSK varlığı da, Suriye’deki TSK varlığı da sürecek. O bölgelerden asker çekme gibi bir durum söz konusu olmayacak. IRAK İLE TERÖRE KARŞI ORTAK MÜCADELE Bu haftanın önemli olaylarından biri de Irak Başbakanı Sudani’nin Türkiye’yi ziyareti oldu. Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen Türkiye-Irak zirvesi, iki ülke arasındaki güvenlik ve terörle mücadele konularında önemli bir dönüm noktası oldu. Zirvenin ana gündem maddesi, PKK'nın terör örgütü olarak tanınması ve bu örgüte karşı alınacak önlemlerdi. Irak hükümetinin PKK’yı terör örgütü ilan etmesi, bölgedeki güvenlik dinamiklerini değiştirecek bir adım olarak değerlendiriliyor. Zira Çin’den gelip, Irak’tan da geçen Kalkınma yolu adlı demiryolu hattı, Irak ekonomisini de kalkındıracak bir alternarif ticaret güzergâhı. Bu Güzergâhın güvenli olması, Avrupalı müşteriler için son derece önemli. Kalkın yolu faaliyete geçtiğinde, Çin’den yola çıkan bir tren gemisi kuru yük, 30 saat geçmeden Avrupa’ya ulaşabilecek. IRAK SINIR GÜVENLİĞİNDE DE TÜRKİYE’YE GÜVENİYOR Türkiye, sınır ötesi operasyonlarla Irak’taki terör örgütü varlığını sona erdirme çabalarını sürdürürken, imzalanan anlaşmalarla Irak’a savunma sanayi alanında da destek verme kararlılığını ortaya koydu. Bu işbirliği sayesinde Irak, Türkiye’nin bilgi ve tecrübe aktarımı ile kendi silahlı kuvvetlerinde kullandığı silah sistemlerini yerli hale getirecek. Böylece Irak’ın savunma sanayisi, dışa bağımlılıktan kurtulma yolunda önemli bir adım atmış olacak. SAVUNMA SANAYİİNDE IRAK İLE İŞ BİRLİĞİ Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen zirvede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani’nin baş başa görüşmelerinin yanı sıra heyetler arası görüşmeler de yapılmıştı. İmzalanan anlaşmalar, savunma ve güvenlik alanında işbirliğinin artacağına dair somut bir zemin oluşturdu. IRAK ASKERLERİNİ TSK EĞİTECEK Zirvenin en dikkat çekici noktalarından biri, Türkiye’nin Irak’a askeri eğitim desteği verecek olması. Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak askerlerini eğiterek, güvenlik güçlerinin kapasitesini artırmayı hedefliyor. Ayrıca, Jandarma Genel Komutanlığı’nın da hudutların korunması konusunda Iraklıları eğitmesi planlanıyor.