Otomobil pazarında hareketlilik

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Toyota, 2025 yılının ilk altı ayında dünya genelinde toplam satışlarını yüzde 7,4 artırarak 5,5 milyon adedin üzerine çıkardı. Daihatsu ve Hino gibi iştirakleriyle birlikte hesaplanan bu rakam, şirketin küresel ölçekteki en yüksek ilk yarı performansı oldu. HİBRİT TALEBİ TARİFE ETKİSİNİ AZALTTI Toyota tarafından yapılan açıklamada, hibrit araçlara yönelik yoğun talebin, ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal otomobillere uyguladığı yeni gümrük tarifelerinin etkisini büyük ölçüde dengelediği belirtildi. Ocak-haziran döneminde özellikle ABD, Japonya ve Çin pazarlarında yaşanan güçlü talep, bu artışın temel etkenleri arasında yer aldı. AYLIK RAKAMLAR DA YÜKSELİŞTE Yalnızca haziran ayında Toyota’nın küresel satışları yüzde 2,7 artışla 937.246 adede ulaştı. Aynı dönemde üretim ise yüzde 7,7’lik artışla 963.455 adede çıktı. Yılın ilk yarısında küresel üretim toplamda yüzde 8,8 artarak 5,5 milyon araca yükselirken, Japonya’daki üretim yaklaşık yüzde 20 oranında arttı. TARİFE KORKUSU SON DAKİKA ALIMLARINI TETİKLEDİ Yılın ilk aylarında satışları destekleyen bir diğer unsur ise ABD’de ithal otomobillere uygulanması planlanan yüzde 25’lik gümrük vergisinden önce yapılan son dakika alımları oldu. Bu gelişmelerin ardından yapılan yeni bir ticaret anlaşması ile Japonya’dan ABD’ye ihraç edilen araçlara uygulanacak gümrük vergisi oranı yüzde 15 olarak belirlendi. ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA RAKAMLAR DÜŞÜK Toyota’nın hibrit satışları yükselişteyken, tam elektrikli araç (EV) pazarındaki performansı sınırlı kaldı. 2025’in ilk altı ayında yalnızca 82 bin adet tam elektrikli araç satışı gerçekleştiren şirket, bu araçların neredeyse tamamını Japonya dışındaki pazarlara teslim etti. ABD, EN BÜYÜK PAZAR OLMAYA DEVAM EDİYOR ABD, Japon otomobil üreticileri için en büyük ihracat pazarı konumunda bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Japonya’dan bu ülkeye toplamda 40,8 milyar dolarlık araç ihracatı yapıldı. Ayrıca Toyota’nın Kanada ve Meksika’daki üretim tesislerinden de ABD’ye ek araç sevkiyatı gerçekleştiriliyor. DONANIM HABER

Geri