ÖMER SERİN’İN KÜTÜPHANESİ VE ORHAN VELİ…

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Tam sekiz çuval kitap… İçinden çıkan, o dönemin sosyolojisini yansıtan dergiler: Aydınlık, Ürün, Yeni Ufuklar, İmece, Beşkaza, Papirüs, Kırk Merdiven, Yazko Edebiyat, İnsan, İnsancıl, Varlık, Türk Dili, Güney, Milliyet Sanat, Hürriyet Gösteri … Yine içinden çıkan klasikler, yüzlerce roman, yüzlerce çocuk kitabı, gazete kupürleri adına imzalanmış kitaplar… O kitapların arasından elime geliveren bir kitap. İpince bir kitap Orhan Veli’nin “YENİSİ” adında bir kitap. Kitabın en arka sayfasında da şöyle bir not yazılmış: “Bu kitap bin dokuz yüz kırk yedi senesinin mart ayında İstanbul’da Kenan Basımevi’nde üç bin nüsha olarak basılmıştır.” Orhan veli, 1914 yılında doğmuş. Demek ki, 33 yılında tanınırlığının zirvesinde olacak ki kitabın görsellerini Bedri Rahmi Eyüboğlu resimlemiş. Bu kitabı hiç bilmiyordum… Tüm Türkiye çapında üç bin kişiye ulaşan bu kitabın benim elimde olması da çok heyecan verici… Bu kitabın kapağı ise Nazım Hikmet’e şiir yazdırtır. Şöyle yazar: BİR ŞİİR KİTABININ KAPAK RESMİ Çöl gelir, kumda giden iziyle, kutup gelir, dilsiz, beyaz buzuyla deniz gelir, tuzuyla Gelir dümdüz ovalar İnce belli tazıyla Yarışır gökyüzüyle… Kaleden çıkar, gelir Geceleyin Diyarbekir, Dicle boyu geceleyin Cıtırdayan karpuzuyla Cıvıl cıvıl kuşlarıyla gelir çınar… Balık gelir, deniziyle, Pul pul gümüş yaldızıyla, Gemi gelir yıldızıyla, Kemani başında deniz kızıyla… Gül gelir, ceylan nazıyla, yılan gelir, kıpkırmızı gözüyle, insan gelir, ayağının tozuyla, insan gelir bir çift sevda sözüyle… Nazım der ki, gelir Eyübün oğlu Bedri, boynu uzun, boynu eğri yeşille, kırmızıyla, sırma sırma çiziyle, bir acayip yazıyla…” Nazım Hikmet bu şiiri “Kemal Tahir’e Mahpushaneden Mektuplar” kitabında yazar… Çok büyük olasılıkla bu şiiri Orhan Veli okumamıştır, notu da düşülmüş. Orhan veli’nin babası, Veli Kanık ise müzisyendir. Bu da çok bilinen bir husus değildir. Kardeşi Adnan Veli ise öykü yazarıdır. Elimde de Adnan Veli’nin “Sosyete” isimli öykü kitabı var… Sözü Ohan Veli’nin bir şiiri ile bağlamak isterim: “İÇİNDE Denizlerimiz var, güneş içinde; Ağaçlarımız var, yaprak içinde; Sabah akşam gider geliriz, Denizlerimizle ağaçlarımız arasında, Yokluk içinde.” Elinizden kitapların düşmeyeceği yaz ve yazı günleri diliyorum… Vesselam…

Geri