Okullar için proje başvuruları nasıl yapılacak? Özel proje uygulayan okullarda hangi kriterler geçerli?

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaöğretim kurumlarının özel proje okulu kapsamına alınmasına yönelik usul ve esasları belirleyen “Özel Proje Uygulayan Okullar Kılavuzu”nu duyurdu. Kılavuz, Millî Eğitim Bakanlığı Proje Okulları Yönetmeliği doğrultusunda hazırlandı.

PROJE OKULLARINDA İKİ FARKLI KATEGORİ

Yönetmelikte proje okulları, “özel proje uygulayan okullar” ve “özel program uygulayan okullar” olarak ikiye ayrılıyor. Yeni yayımlanan kılavuz, özel proje uygulayan okullara ilişkin süreçleri kapsıyor. Bu kapsamda, ilk kez proje okulu olmak isteyen okulların başvurularından mevcut proje okullarının proje faaliyetlerine kadar tüm uygulamalar için yol haritası sunuluyor.

PROJE OKULU OLMA ŞARTLARI

Bir okulun proje okulu olarak belirlenebilmesi için Proje Okulları Yönetmeliği’nin 4. maddesinde belirtilen kriterlerden en az birini karşılaması gerekiyor. Okullar, proje tekliflerini 4 yıl uygulanacak şekilde planlayabilecek.

TEKLİF SINIRLAMASI VE ORANLAR

Genel müdürlüklere bağlı proje okulu teklifleri, her ilde ilgili okul sayısının yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde yapılacak. Sadece okul gelişim projesi uygulayacak kurumlar için ise bu oran yüzde 1 ile sınırlandırıldı. Bu okulların gelişim planındaki ihtiyaçları yerel ve merkezi imkanlarla desteklenecek.

GÖREV VE SORUMLULUKLAR NETLEŞTİ

Kılavuzda okul müdürlükleri, ilçe ve il milli eğitim müdürlükleri ile genel müdürlüklerin görev ve sorumlulukları detaylı biçimde açıklandı. Başvuru kabulünden proje izleme formlarına, eylem planı örneklerinden ölçütlere kadar tüm süreç tanımlandı.

BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME TAKVİMİ

Kılavuza göre, 6-10 Ekim 2025 tarihleri arasında il proje okulu değerlendirme komisyonu ve teklif komisyonu kurulacak. Başvuruların kabulü, değerlendirme kriterleri ve izleme takvimi kılavuzda yer aldı.

PROJELER NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?

Okulların taahhüt ettikleri projelerde hedeflenen göstergelere ulaşıp ulaşmadığı; okul iklimi, öğrenme ortamları, akademik başarı, sosyal-kültürel etkinlikler, bilişim ve teknoloji, fen ve sosyal bilimler, üretim ve sürdürülebilirlik gibi başlıklar üzerinden değerlendirilecek. İzleme raporları belirlenen tarihlerde ilgili genel müdürlüklere gönderilecek.

AMAÇ: YENİLİKÇİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR EĞİTİM

Kılavuzun hedefi, proje okullarının Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında bütüncül, yenilikçi ve sürdürülebilir eğitim uygulamalarını hayata geçirmesine katkı sağlamak.

NTV

Geri