Öğrencilerin Söz Varlığının Tespiti ve Geliştirilmesi Projesi Erzurum Çalıştayı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Erzurum; millî düşüncenin dirildiği, milletçe toparlandığımız ve kahramanlık ruhunun şahlandığı şehrimizdir. Aynı düşünce ve ruhla Millî Eğitim Bakanımız Sayın Prof. Dr. Yusuf TEKİN’in himayelerinde Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yürütülen “Öğrencilerin Söz Varlığının Tespiti, Geliştirilmesi ve İzlenmesi Projesi” için 27-30 Mayıs 2025 tarihlerinde Erzurum Hizmetiçi Eğitim ve Uygulama Merkezinde eğitimcilerimiz toplandı. Çalıştay; 27 Mayıs 2025 Salı günü Erzurum Hizmetiçi Eğitim ve Uygulama Merkezi Müdürü Müdürü Fatih AYDIN, Erzurum İl Millî Eğitim Müdürü Yakup YILDIZ ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Nezir GÜL’ün açış konuşmalarıyla başladı. Bakan Danışmanı Dr. Abdullah DEMİR, projeye dair bilgi sundu. Çalıştay; Talim ve Terbiye Kurulu üyeleri Doç. Dr. Hüseyin KORKUT, Doç. Dr. Mehmet GÜNDÜZ, Ahmet ER ve Fatih KIRATLI’nın yanı sıra, proje bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Melih ERZEN, Dr. Öğr. Üyesi Orhan Gazi GÖKÇE, Talim ve Terbiye Kurulu, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ve çeşitli illerde görev yapan 100 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında eğitimin her alanında köklü, yerli ve geleceği değerlerimizle inşa edecek bir süreç başlatıldı. Öğrencilerin Söz Varlığının Tespiti, Geliştirilmesi ve İzlenmesi Projesi de aynı amaca yönelik dikkat çeken mühim bir proje. Projeye ilişkin TTK Başkan Yardımcısı Mehmet Nezir Gül, “Türkçenin eğitimdeki rolünü daha etkili ve ölçülebilir hâle getirmeyi hedefliyoruz. Okul öncesinden ortaöğretime kadar her düzeyde öğrencilerin söz varlığını bilimsel yöntemlerle tespit etmek, çocuklarımızın dil gelişimini yaş ve sınıf düzeyine uygun biçimde izlemek, Türkçenin doğru ve etkili kullanımını desteklemeyi amaçlamaktayız.” dedi. Bakan Danışmanı Dr. Abdullah DEMİR’in projeye dair aktardığı dikkat çekici özet bilgi şöyle: “Proje kapsamında yazılı, işitsel ve görsel içeriklerdeki kelimeler analiz edilecek, yaş ve sınıf düzeylerine göre temel söz varlığı listeleri oluşturulacak. Elde edilen veriler, ders kitaplarının ve çocuk edebiyatı eserlerinin, yaşa uygun ve zengin bir kelime hazinesiyle hazırlanmasına bilimsel temel sağlayacaktır.” Millî Eğitim Bakanlığımızca hayata geçirilen projelerin kuşatıcı ve sürdürülebilir olduğunu vurgulamak gerek. Belki ilk kez bu kadar iddialı, temeli olan ve öz değerlerimizi çocuklarımıza aşılayacak ciddi çalışmalar yapılıyor. Türkçemiz için yapılan bu proje vatan savunması kadar kıymetlidir. Çünkü Türkçenin varlığı milletin varlığı demektir. Milleti ayakta tutan temel unsur dildir, dil varsa kültür yaşar: kültürün yaşadığı yerde de topumun kaynaşması sağlanır ve bir millet böyle ortaya çıkar. Çalıştayda Neler Yapıldı? Çalıştayın ilk iki gününde, farklı branşlara ait 2.700 ders kitabına ilişkin zengin üst veri (kitap adı, okul türü, sınıf düzeyi, alan bilgisi, konu alanı vb.) “MEB Söz Varlığı Veri Etiketleme Sistemi” üzerinden kontrol edildi. 17.000 temel terim, ilgili branş öğretmenleri tarafından veri tabanına aktarıldı. Çalıştayın üçüncü gününde 4.385 atasözü; anlamı, konusu ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Erdem-Değer-Eylem Çerçevesi yönüyle sistem üzerinden incelendi. Çalıştayın son gününde ders kitaplarındaki alan terimleri, atasözleri ve deyimler yine aynı sistem üzerinden etiketlendi. Söz Varlığımızın İncisi Şiir Dinletisi Çalıştaya uzman gözlemci olarak katılan şairlerin varlığı dilimizin mükemmel hâli şiirimizin konuşulmasına vesile oldu. Çünkü söz varlığımızın en zengin, en etkili ve güzel hâli şiirimizdir. Bu amaçla TTK Başkan Yardımcısı Sayın Mehmet Nezir Gül’ün talimatıyla şiir gecesi tertip edildi. 28 Mayıs Çarşamba günü Erzurum Hizmetiçi Eğitim Enstitüsünde yapılan şiir gecesine; Adem Turan, Ali Bal, Aslan Gülcü, Harun Aydın, Hüseyin Akın, İsmail Bingöl, Mehmet Nezir Gül, Melih Erzen, Mustafa Uçurum, Rana İslam Değirmenci, Vahdettin Oktay Beyazlı katıldı. Söz Varlığı Çalışmalarına Dair Sunumlar Söz varlığı alanında çalışan akademisyenlerden Dr. Orhan Gazi Gökçe (TOGÜ Öğretim Üyesi), Enstitü Sosyal olarak hazırladıkları raporu sundu. Prof. Dr. Melih Erzen (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi) ise isimlerin konuluş biçimleri, isimlerin anlamları, deyim ve atasözlerimiz, kalıplamış yapılar, yanlış kullanılan sözler, deyimlerin hikâyeleri, türkülerimizin söz varlığı üzerine verimli ve etkili bir konuşma yaptı. Proje Sürecinde Neler Planlanıyor? Projenin ilerleyen aşamalarında yalnızca ders kitaplarıyla sınırlı kalınmayarak, Millî Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜBİTAK gibi kurumlar tarafından yayımlanan çocuklara yönelik kitap ve dergiler, 11 bini aşkın çocuk edebiyatı eseri (masal, öykü, şiir, roman vb.), Millî Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan burslu ve liselere geçiş sınavı soruları, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamında kullanılan metinler, ulusal düzeyde yürütülen Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) uygulaması ile Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı kapsamında yer alan açık uçlu sorulara öğrencilerce verilen yanıtlar, TRT Çocuk ve EBA platformlarında yayımlanan eğitsel videoların metinleri, çocuk tiyatrosu metinleri ile atasözleri, deyimler ve bilimsel terimler de Proje Etiketleme Sistemi üzerinden yapay zekâ ve doğal dil işleme teknolojileri aracılığıyla; sözcük türü, anlam alanı, kullanım sıklığı ve yaşa uygunluk gibi ölçütlere göre etiketlenerek sistematik biçimde sınıflandırılacaktır. Ayrıca okuma kültürünün hem okulda hem de evde yaygınlaştırılması için çalışmalar planlanmakta. TDK, TÜBİTAK, ÖSYM, Yunus Emre Enstitüsü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, üniversiteler ve çocuklara yönelik içerik üreten kurumların katkılarıyla yürütülen proje ile çocuklarımızın kelime dağarcıkları artacak, kültürel birikimleri güçlenecek ve bu şuurla inşa edilen bir nesil, millî mücadele ruhuyla vatanlarını, milletlerini sevecekler, koruyacaklardır. Projeyi uygulayan Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığını tebrik ediyor; “Türkçemiz vatanımızdır” diyor, ses bayrağımızın ebediyen gök kubbede yankılanmasını ve yaşamasını diliyorum.

Geri