A
Admin
Yönetici
Yönetici
Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı geçtiğimiz yıl Biosun Ödemiş Katı Atık İşleme Enerji ve Çevre Şirketi’nin İzmir’in Ödemiş ilçesinde hayata geçirmeyi planladığı ‘atıkların termal yöntemle bertaraf edilmesi ve enerji üretim tesisi’ için çevresel etki değerlendirme süreci başlatmıştı. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre; İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan ancak Biosun tarafından işletilen Ödemiş Katı Atık Yönetimi Entegre Tesisleri’nin bulunduğu parselde mevcut mekanik ayırma tesisi, biyometanizasyon tesisi, elektrik üretim tesisi üniteleri ve atıktan türetilmiş yakıt (ATY) tesisine ek olarak atıkların termal yöntemle bertaraf edilmesi ve enerji üretim tesisi inşa edilmesi planlanıyor. Ödemiş, Kiraz, Beydağ, Bayındır, Tire, Selçuk ve Torbalı olmak üzere toplam 7 ilçenin toplandığı alanda kurulacak yeni tesis için 978 milyon 678 bin TL bütçe ayrılırken ÇED süreci tamamlandı. HKT’DE ‘RET’ YEMİŞTİ Projenin halkın katılımı toplantısında ise köylüler “Trafik, gürültü, kötü koku, hava kirliliği vb. başka sorunlarda şikayet konuları olacaktır. atıkların yakılması ı̇nsan, doğa ve ı̇klim için çok zararlıdır. önemli olan atıkların azaltılmasıdır. Tüm bu sebeplerden dolayı yapılmak istenen tesisin yapılmasını istemiyoruz” ifadeleriyle tesisin yapılışına karşı çıkmıştı. ASKIYA ÇIKARILDI Halkın katılım toplantısındaki itirazlara rağmen süreci değerlendiren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilgili tesis için projenin son hali 10 gün süre ile askıya çıkarıldığı duyuruldu. Faaliyetin işletme aşamasında yılda yılda 8 bin saat, günde 3 vardiya üzerinden 24 saat olarak işletme faaliyetleri gerçekleştirilmesi planlandığı ve tesisin günlük toplam kapasitesi 15 ton/saat (360 ton/gün) atık olduğu vurgulandı. Projenin yıllık atık miktarı 120 bin ton olduğu belirtildi.