Oba makarna davasında şok savunma: “Toz toplama sistemi sökülmeseydi…”

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Sakarya’nın Hendek ilçesinde, 15 Eylül 2024 tarihinde Oba Makarna fabrikasında meydana gelen, 5 kişinin hayatını kaybettiği ve 26 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada ilk duruşma görüldü. Sanıklar, Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Duruşmada tutuklu sanık fabrika müdürü V.U., dikkat çeken bir savunma yaparak, “Toz toplama sistemi sökülmeseydi bu patlama yaşanmazdı” dedi. Patlamadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın denetiminden geçtiklerini belirten V.U., “Denetlenen bir fabrikanın neden patladığını ben de bilmiyorum, ama ortada ciddi bir ihmal olduğu açık” diye konuştu. Duruşmada iş güvenliği uzmanı D.T., elektrik bakım sorumlusu Y.T., değirmen sorumlusu Ö.K. ve diğer sanıklar da savunmalarını yaptı. Bazı sanıklar sorumluluğun fabrika yönetimine ait olduğunu savunurken, bir sanık ise patlamadan 45 dakika önce değirmen panosunda sigara içildiğinin kamera kayıtlarında tespit edildiğini ifade etti. Hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralılar davaya müdahil olma talebinde bulundu. Müşteki avukatları, olay tarihinde görevde olan fabrika genel müdürü A.Ö. ve yönetim kurulu başkanı M.M.Ö. hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Mahkeme, fabrika müdürü V.U.’nun tutukluluk hâlinin devamına karar verirken, ev hapsinde bulunan Y.T. ve Ö.K. için bu tedbirin kaldırılmasına ve adli kontrol kapsamında imza yükümlülüğü uygulanmasına hükmetti. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Geri