A
Admin
Yönetici
Yönetici
İrem Buse KIRKKAYALI - EGE TELGRAF / Nitelikli Eğitim Üretken Öğretmen Derneği (NE-DER), 2. Olağan Genel Kurulu’nu 25 Mayıs 2025 tarihinde İzmir Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Sanat etkinlikleriyle başlayan genel kurul, katılımcıların coşkusu ve dayanışmasıyla adeta bir eğitim şölenine dönüştü. Genel kurulda ilk olarak NE-DER Yönetim Kurulu Üyesi Cennet Solak, Kemal Yalçın, İsa Eşme, Mehmet Turgut, Niyazi Altunya, Hidayet Karakuş, Oğuz Makal ve Aylin Babaoğlu’nun gönderdiği mesajları okudu. Konuklardan gelen destek mesajları salonda olumlu bir atmosfer yarattı. Yönetim kurulu adına ilk konuşmayı yapan İbrahim İncesu, “Öğretmen Üniversitesi Türkiye koşullarında uygulanabilir bir proje. Çok sesli bir toplum için laik ve bilimsel bir eğitim şart. Bu konuda partilere demokratik kitle örgütlerine çok görev düşmekte. Öğrenciler yaratıcı ve eleştirel olmalıdır. Öğretmen üniversitesi projesi burada devreye giriyor. Nitelikli bir eğitim öğretmenle başlar. Bu bağlamda iki yıldır toplumda talep edilir hale gelmek için çalışıyoruz. Ahmet Saygun Kültür Merkezi’nde yapılan çalıştayda eğitim reformu çağrısı yaptık, çok da ilgi gördü. Çalışmalarımızda ve genel kurulumuzda özellikle gençlerin olması bizi umutlandırıyor” dedi. “AYDINLANMA YUVALARI” Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şube Başkanı Aslı Tamtürk ise eğitime erişimde fırsat eşitliğinin hâlâ büyük bir sorun olduğunu belirterek, “Çağdaş, laik, bilimsel eğitime ücretsiz ve eşit fırsatlarda ulaşılması gerektiğini anlatmalıyız. Örgütlenme çok önemli, aydınlanma yuvalarını çoğaltmalıyız” ifadelerini kullandı. “GERÇEK BİR DEĞİŞİM” İzmir Kent Konseyi Başkanı ve NE-DER’in 191 nolu üyesi Özgür Topaç ise konuşmasında eğitim politikalarının merkeziyetçi, kısa vadeli ve katılımcılıktan uzak yapısına dikkati çekti. “Yirmi birinci yüzyılda bilgi toplumlarının temel özelliği çoğulculuk, ortak akıl ve gençlerin karar alma süreçlerine katılımıdır. Öğretmen açığı, nitelikli ve özgür düşünen öğretmen eksikliği, eğitim sistemimizin temel sorunları arasında yer alıyor. Bu sorunların üstesinden gelmek ancak el ele vererek mümkün olabilir” dedi. “BİLİNCİN IŞIĞIYLA” Bornova Belediyesi Başkan Yardımcısı Cem Arıkan da, sivil toplumun eğitimdeki rolünü vurgulayarak, “Yıllardır uygulanan yanlış politikaların eğitim sistemine verdiği zararları azaltmak için sivil alanda kararlı mücadeleler veriliyor. Bu alanlardan birisi de üyesi olmaktan gurur duyduğum NE-DER. Şunu gördük; bugün bize verilen müjdeyle azmin, bilimin ve bilincin ışığında yürünürse, her şeye rağmen sonuç alınabiliyor” ifadelerini kullandı. EĞİTİM VİZYONU Sanatçı Utku Erişik, öğretmen üniversitesi projesini tiyatral bir anlatımla sahneye taşıyarak eğitimin niteliğine dair eleştirilerini sanatla buluşturdu. PISA sonuçları ışığında eğitimdeki çıkış yolunu gösteren Erişik, “Eskinin yöntemleriyle geleceği değiştiremeyiz” diyerek dijital çağda öğretmenliğin yeniden tanımlanması gerektiğini ifade etti. Etkileyici sunumunu Can Yücel’in “Çember” şiirinden bir bölümle tamamladı. Genel kurulun müzikli bölümünde sahneye çıkan Grup Yeldeğirmeni, ezgileriyle salonu büyüledi. “Uyan Alim uyan” türküsü salondaki katılımcılarla birlikte seslendirildi. Grubun solisti, NE-DER’in yeni etkinliklerinde yer almak istediklerini belirterek umut dolu bir mesaj verdi. GENEL KURUL SÜRECİ VE RAPORLAR Divan Başkanlığına İlyas Aydınalp oy birliği ile seçildi. Aydınalp’in gündemi sunmasının ardından, genel kurul gündemi oybirliği ile kabul edildi. 2023-2024 dönemi faaliyet raporu Melahat Yıldırım, denetim kurulu raporu İlhami Arslan ve bütçe sunumu Nail Çetin tarafından yapıldı. Çetin, “Mali gücü az olsa da manevi gücü yüksek bir derneğiz” ifadesiyle derneğin kararlılığına dikkati çekti. YOL HARİTASI BELİRLENDİ 2025-2027 dönemi çalışma planını sunan Melahat Yıldırım, kurumsal bir yapı oluşturma hedefiyle yola çıktıklarını belirtti. Şube ve temsilcilik açılması için yönetim kuruluna yetki verilmesi oy birliği ile kabul edildi. Yönetim ve denetim kurullarının seçimleri yapıldı. Mustafa Özdemir’in genel kurulun kapanışında yaptığı konuşma, üyeleri yeni dönem için motive etti. NE-DER 2025-2027 Dönemi Yönetimi Yönetim Kurulu Asıl Üyeleri: Mustafa Özdemir, Melahat Yıldırım, Cennet Solak, Onurhan Özdemir, Hilmi Akhan Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri: İbrahim İncesu, Nail Çetin, Utku Erişik, Kamil Atıcı, Kezban Çaydam Denetleme Kurulu Asıl Üyeleri: İlhami Arslan, Cengiz Koyuncu, Sevda Araz Denetleme Kurulu Yedek Üyeleri: Osman Sirkeci, Müfit Yıldırım, Ahmet Tabak