Ne Çin, ne ABD! Bu ülke akıllı telefon pazarındaki dengeleri değiştirdi

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Küresel akıllı telefon üretiminde yıllardır lider konumda olan Çin, yerini Hindistan’a bıraktı. Canalys’in yayımladığı yeni rapora göre, Apple’ın iPhone üretimini Çin’den Hindistan’a kaydırmasıyla birlikte Hindistan, Nisan–Haziran 2025 döneminde dünyada en büyük akıllı telefon sevkiyatçısı haline geldi. PAZARIN YÜZDE 44’Ü HİNDİSTAN’DAN Verilere göre Hindistan, söz konusu üç aylık dönemde küresel akıllı telefon sevkiyatlarının %44’ünü gerçekleştirdi. Böylece ilk kez bu alanda ABD’yi geride bırakarak zirveye yerleşti. Bu hızlı yükselişin arkasında Apple’ın Hindistan’daki üretim kapasitesini artırma kararı ve diğer üreticilerin vergisel nedenlerle Hindistan’daki stoklarını artırması etkili oldu. HİNDİSTAN'DA ÜRETİM HACMİ 3 KATINA ÇIKTI Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla Hindistan’daki akıllı telefon üretimi üç kattan fazla arttı. Özellikle iPhone üretiminin büyük bölümünün Çin dışına çıkarılması, bu artışta kritik rol oynadı. Uzmanlara göre bu durum, Hindistan’ın elektronik üretim merkezi olma yolundaki ilerleyişini hızlandırıyor. VİETNAM İKİNCİ SIRADA Rapora göre, Samsung’un ana üretim üssü olan Vietnam, dünya akıllı telefon üretiminde %30’luk payla ikinci sıraya yerleşti. Ülkedeki üretim hacmi istikrarlı bir şekilde artarken, bazı üreticilerin Çin yerine Vietnam’ı tercih etmeye devam ettiği görülüyor. ÇİN, ZİRVEYİ KAYBETTİ Bir zamanlar dünya akıllı telefon üretiminin %60’ından fazlasını gerçekleştiren Çin’in payı ise bu yıl %25’e kadar düştü. Bu düşüşte hem üretim maliyetlerinin artması hem de Apple gibi büyük üreticilerin stratejik üretim değişiklikleri etkili oldu. ÜRETİM LİDERLİĞİNDE DENGELER DEĞİŞİYOR Yaşanan bu gelişmeler, küresel üretim zincirlerinde önemli bir değişimin yaşandığını gösteriyor. Çin’in teknoloji üretimindeki liderliğini kaybetmesi, önümüzdeki dönemde başka sektörlerde de benzer kaymaların yaşanabileceğine işaret ediyor. SÖZCÜ

Geri