Nazarköy'de cam boncuk geleneği geleceğe taşınıyor

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Kemalpaşa Kaymakamlığı öncülüğünde, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin (KOSBİ) katkılarıyla hayata geçirilen “Kemalpaşa Nazarköy’ün İyileştirilmesi ve El Emeği Boncuk İşçiliğinin Desteklenmesi Projesi”, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteği ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) koordinasyonunda yürütülüyor. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamındaki bu proje, Nazarköy’ün simgesi olan nazar boncuğu üretimini geleneksel yöntemlerle sürdürürken, üretime yenilikçi yaklaşımlar da kazandırıyor. Proje, kadınlar ve gençleri üretim sürecine dâhil ederek hem kültürel hem de ekonomik bir dönüşümü hedefliyor. CAM SANATLARI MERKEZİ FAALİYETE GEÇTİ Projenin koordinatörlüğünü üstlenen Dr. Berna Üzelyalçın liderliğinde, geleneksel cam boncuk üretimi çağdaş tekniklerle zenginleştirildi. Bu doğrultuda kurulan Cam Sanatları Merkezi, hem üretim hem eğitim amaçlı kullanılıyor. Danışman Mert Üngör’ün desteğiyle şekillenen süreçte, Ömür ve Fatih Duruerk’in katkılarıyla açık alev cam şekillendirme ve cam füzyon atölyeleri kurularak köyde nitelikli bir üretim altyapısı oluşturuldu. SANATÇILARLA GÜÇLENEN EĞİTİMLER Sanat yönetmeni Ece Bükey tarafından hazırlanan eğitim programı, farklı disiplinlerden sanatçıların katılımıyla zenginleştirildi. Seramik ve cam sanatçısı Cem Atmaca’nın rehberliğinde düzenlenen cam atölyelerine, Çiçek Naz Akçor Sarı ve Kübra Düztepe’nin yürüttüğü cam mozaik etkinlikleri eklendi. Elif Yatkın’ın verdiği vitray eğitimleri ise hem teknik hem de estetik katkılar sundu. Bu programlar, katılımcılara geleneksel sanatı çağdaş tasarımla birleştirme olanağı sağladı. FİZİKSEL DÖNÜŞÜMLE ESTETİK KİMLİK Nazarköy’ün dönüşüm süreci yalnızca üretimle sınırlı kalmadı. İZKA tarafından yürütülen “Nazarköy Kurumsal Kimlik & Çevresel Tasarım Projesi” kapsamında sokak sağlıklaştırmaları, bina cephe yenilemeleri ve yönlendirme tabelaları gibi çevresel düzenlemeler gerçekleştirildi. Böylece köyün fiziksel dokusu modern bir görünüme kavuştu.

Geri