A
Admin
Yönetici
Yönetici
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetim süreçlerinin dijital ortama taşındığını açıkladı. Defter ibrazından tutanak düzenlemelerine, izaha davetten gönüllü uyuma kadar tüm işlemler elektronik sistem üzerinden yürütülecek. Amaç; maliyetleri azaltmak, zamanı verimli kullanmak ve mükelleflerin iş yükünü hafifletmek. VERGİ DENETİMLERİNDE YENİ DÖNEM: TÜM SÜREÇLER ELEKTRONİK ORTAMDA Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlık olarak vergi denetimlerinde dijitalleşme sürecini başlattıklarını duyurdu. Bakanlık, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı aracılığıyla yürütülecek işlemlerde elektronik sistem araçlarının kullanılabilmesi için gerekli mevzuat düzenlemelerini tamamladı. SESLİ VE GÖRÜNTÜLÜ TUTANAK DÖNEMİ Yeni sistemle birlikte defter ve belgelerin elektronik ortamda ibrazı, tutanakların yine dijital ortamda düzenlenmesi, görüşmelerin sesli ve görüntülü şekilde gerçekleştirilmesi mümkün olacak. Bu sistem sayesinde mükelleflerin zaman ve maliyet açısından önemli avantaj elde edeceği vurgulandı. DÖNÜŞÜM İZAHA DAVET VE GÖNÜLLÜ UYUMU DA KAPSAYACAK Şimşek, dijital dönüşümün yalnızca denetim süreçleriyle sınırlı kalmayacağını, izaha davet, rapor değerlendirme komisyonu işlemleri ve gönüllü uyum gibi birçok alanda da elektronik işlemlere geçileceğini belirtti. AMAÇ: VERGİ DENETİMİNDE VERİMLİLİK VE TASARRUF Şimşek açıklamasında, elektronik sistemle birlikte kamu hizmetlerinin daha hızlı, kolay ve düşük maliyetle sunulmasının hedeflendiğini söyledi. Özellikle konaklama, ulaşım ve iletişim gibi alanlarda ciddi tasarruf sağlanması bekleniyor.