A
Admin
Yönetici
Yönetici
2025 YKS tercih döneminde üniversite adaylarının dikkatle incelediği uygulamalardan biri de “ek puanlı yerleştirme” oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından sürdürülen bu sistem, alan uyumu bulunan adaylara yerleştirme sürecinde puan avantajı sağlıyor. EK PUANLI YERLEŞTİRME NASIL İŞLİYOR? Ek puanlı yerleştirme sistemi, mezun olunan lise programı ile tercih edilen yükseköğretim programının aynı ya da yakın alanlarda olması durumunda devreye giriyor. Bu uygulamada, adayın ham puanına eklenen OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı) ile birlikte alan uyumu da dikkate alınıyor ve puan artışı sağlanıyor. "Meslek lisesi mezunları, okudukları alana yönelik önlisans programlarını tercih ettiklerinde, OBP’ye ek olarak 0,06 veya 0,18 katsayılı ek puan alabiliyor." HANGİ ADAYLAR FAYDALANABİLİR? Ek puan sistemi, ağırlıklı olarak mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile imam hatip liseleri mezunları için uygulanıyor. Bu adaylar, alanlarına denk programları tercih ettiklerinde puan avantajı elde ederek başarı sıralamasında daha üst sıralara yükselebiliyorlar. HANGİ BÖLÜMLERDE GEÇERLİ? Meslek lisesi mezunları, kendi alanlarıyla doğrudan ilişkili 2 yıllık önlisans programlarını seçtiklerinde bu avantajdan yararlanabiliyor. Örneğin: Bilişim teknolojileri mezunu adaylar için: Bilgisayar Programcılığı Sağlık hizmetleri mezunu adaylar için: Hemşirelik, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Anestezi Elektrik-elektronik alanı mezunları için: Elektronik Teknolojisi NE KADAR EK PUAN GELİYOR? Adaylara sağlanan ek puan, OBP x 0,06 ya da OBP x 0,18 şeklinde hesaplanıyor. Bu fark, adayın önceki yıl bir programa yerleşip yerleşmediğine bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Ek puan, sadece yerleştirme puanına etki ediyor; sınav puanında doğrudan bir artış sağlamıyor. NTV