Marketlerde yeni karekod dönemi başladı! Tüketici her şeyi görebilecek!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda satış ve toplu tüketim alanlarında faaliyet gösteren işletmeler için yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi. 28 Temmuz 2025 itibarıyla market, kasap, restoran ve kafeler gibi işletmeler, denetim geçmişlerini gösteren karekodu görünür bir şekilde sergilemek zorunda olacak. “TARIM CEBİMDE” UYGULAMASIYLA ERİŞİM Tüketiciler, Bakanlık tarafından geliştirilen “Tarım Cebimde” adlı mobil uygulamayı kullanarak karekodu tarayabilecek. Karekod okunduğunda, işletmenin adı, adresi, kayıt veya onay numarası ile son denetim tarihi görülebilecek. ŞEFFAFLIK VE GÜVENLİ GIDA HEDEFİ Yeni sistemle birlikte Bakanlık, tüketicilerin güvenilir gıdaya erişimini kolaylaştırmayı, yapılan denetimlerin şeffaflığını artırmayı ve tüketici bilincini güçlendirmeyi hedefliyor. Sistemin yaygınlaşmasıyla birlikte daha bilinçli bir tüketici kitlesi oluşması bekleniyor. KAREKOD OLUŞTURMA İŞLEMİ ÜCRETSİZ Gıda işletmeleri, karekodlarını guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinden ücretsiz olarak oluşturabiliyor. İşletmelerin bu işlemi gerçekleştirebilmesi için yalnızca vergi ya da T.C. kimlik numarası ile işletme kayıt numarası yeterli. ÜÇ GRUBA AYRILAN İŞLETMELER Yeni sistemde işletmeler üretim, satış ve toplu tüketim olmak üzere üç sınıfa ayrılıyor. Üretim yerlerinde karekod uygulaması gönüllü iken; market, restoran, kasap ve kafelerde bu sistem zorunlu hale getirildi. SİSTEME UYMAYANLARA PARA CEZASI Karekod uygulamasına geçmeyen işletmeler, şikayetler veya rutin denetimlerle tespit edilmeleri halinde idari para cezasına çarptırılacak. Bakanlık, bu sistemin hem işletmeler hem de tüketiciler açısından fayda sağlayacağını belirtti. ŞİKAYETLER ALO 174 ÜZERİNDEN YAPILABİLİYOR Karekod taraması sonrası tespit edilen herhangi bir uyumsuzluk, doğrudan ALO 174 Gıda Hattı üzerinden şikayet edilebiliyor. Bakanlık, bu sistemin etkin işlemesi için vatandaşların sürece aktif katılımını önemsiyor. “EN İYİ DENETÇİ TÜKETİCİNİN KENDİSİ” Yetkililer, gıda denetimlerinde ileri teknolojiler kullandıklarını ve tüketicinin bilinçli davranmasının gıda güvenliğinde belirleyici olduğunu vurguluyor. Tüm vatandaşlara “Tarım Cebimde” uygulamasını indirerek aktif kullanmaları yönünde çağrı yapılıyor.

Geri