A
Admin
Yönetici
Yönetici
CHP’li Yenipazar Belediye Başkanı Malik Ercan BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun prenslerindendir. Önceki dönem Özlem Çerçioğlu ile CHP’li Başkan Yüsra Erden arasına kara kedi girince, -sokulunca-, Yenipazar’da işleri BŞB Başkanı Malik Ercan’a havale etmişti. Yüsran Erden’e rağmen yardımcısı başkanlığa soyunarak BŞB’nin imkanlarıyla zeytinliklere, otlaklara, yaylalara, tarlalara yaptığı alt yapıyla kırsalda kendine rıza oluşturmuştu. Aday olunca altyapı çalışmalarına ek olarak Malik Ercan, Özlem Çerçioğlu rüzgârının da yardımıyla değişim, gelişim, ortak yönetim türü alışılmış sloganlarla kazanmıştı. Ama ne var ki son dönemlerin bir hastalığı seçimi kazanan “Belediyeyi beş yıllığına kiraladım.” havasına kapılır. Bu kibrin ilk belirtisi kişiliğini dayatmak, ikincisi de özgürce rantını dağıtmaktır. Ona göre bu hakkı kendine seçilmiş olmak vermiştir. Onlar otoriterlikte sıkıyönetim komutanını gölgede bırakır. Maalesef pek az istisnası dışında günümüz yaygın siyasetçi ve belediye başkanı profili budur. Malik Ercan’ı da bir yıllık icraatı ölçü alındığında bu profilin dışında tutmak mümkün gözükmüyor. Onun ilk icraatı yoksul belediyenin 850 bin TL gibi oldukça yüksek parasıyla makam odasını yenilemek oldu. Yenipazarlı’ya göre onun bu eylemi bundan sonraki bol keseden harcamalarına dair bir fikir verdi. Bir vatandaş: “Onun meğer değişimden neyi kastettiğini biz anlayamamışız sözünü ettiği Yenipazar’ın dertleri değil kendi konforu için belediyenin makam odasıymış” dedi. Vatandaş haklı.... Çünkü Yenipazar Karpuzlu’dan sonra ikinci küçük ilçedir ve bu tür belediyeler fakirdir. İşçi parasını ödemekte, arabalara akaryakıt almakta, bir yoksula yardımda zorlanır. Hal böyleyken siz borçsuz devraldığınız belediyede bir yılda 5 milyon TL borç yapacaksınız, bir de üzerine milletin dişinden, tırnağından ödediği 850 bin TL’ye lüks ve şatafatlı bir makam odası yapacaksınız,size sormazlar mı, bu ne israf ne bonkörlüktür? Bir diğer vatandaş da “sokağın karşı köşesindeki sigorta ofisini makam odasından izleyebilmek adına bu kadar para harcanır mı?” dedi. Eğer öyleyse bu vicdansızlıktır! Harcanan paralar, heba edilen kaynaklar çalınan minareye kılıf uydurmak amacıyla saptırılan günümüz yaygın jargonu “İtibardan tasarruf olmaz” tezi ile savunulabilir.. O tezin doğru olanı Ebu Zer El Gifari’nin Şam Valisi Muaviye’ye muhteşem sarayı hakkında söylediği sözlerdir:. “Ey Muaviye! Eğer bu sarayı paranla yaptırdıysan israftır. Eğer halkın parasıyla yaptırdıysan ihanettir ve haramdır. ”Siz bu cümlede geçen saray sözcüğü yerine “makam odası” tamlamasını koyabilirsiniz. Bir de millet CHP’ye iktidarı teslimde niye tereddüt ediyor deniyor, günümüze bu benzer savurganlığı gören millet CHP’ye nasıl güvensin! Kaldı ki, Malik Ercan’ın kazanması için Yenipazar CHP ilçe örgütü elinden geleni yaptı ve başarılı oldu. Ancak buna rağmen başkan CHP örgütü yerine İlçe Başkanı Sadık Yapıcıoğlu’nun sosyal medya mesajlarına bakıldığında AK Parti’ye yakın duruyor. Mesela 4 Mayıs’ta Malik Ercan -benim katkımla yapıldı dese de- aslında BŞB’sinin himayesinde gerçekleşen Yörük Şenliği’nde ne ilçe başkanı ne de partiyi temsilen bir üye vardı. İlçe Başkanı Sergül Duransoy’a sorduğumda “Bakmak zorunda olduğum yatalak hastam var, şenliğe katılamazdım. Ancak Özlem Hanım’ın geleceğinden haberdar edilseydim, şehir içinde olsun karşılardım” demekle yetindi. Demek ki,şenliği BŞB adına koordine etmekle görevli Malik Ercan, Özlem Hanım’ın şenlik programı konusunda ilçe başkanını bilgilendirmemiş. Bu konuda da bir dostum yaptığı yorumda “Malik Ercan, Özlem Çerçioğlu’nu arkasına alarak parti üzerinde de ‘egemenlik kurmak’ istiyor.” dedi. Diğer yandan artık belediyeler marka ürünler çıkarmak, istihdam için yatırımcı bulmak entegre sanayiye öncülük etmek ve kentlerini bir cazibe merkezi yapabilmek adına rekabetçi bir politika izlemek zorundadırlar.. Bu da başkanların belediyeleri bir kalkınma ajansı gibi yönetmeleriyle mümkündür. Tabiatıyla bu onu gerçekleştirecek belediye başkanın çapı, ufku ve kente dair idealleri ile yakından ilgilidir. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın’ın da içinde olduğu pilot illerin bazı ilçelerinde AB destekli proje çalışmaları yapmaktadır. Bizim ilimizde bu ilçeler Buharkent, Sultanhisar ve Yenipazar’dır. Projesi onaylanan ilçeler yılda 60 bin euro alacaklar ve bu parayla tarımda katma değeri yüksek, marka ürünler yaratma şansına kavuşacaklardır... Konuyu anlatmak ve desteğini almak için TKDK Başkanı Arzu Akar Malik Ercan’ı ziyaretle kaymakamlıkta yapılacak konuyla ilgili toplantıya davet eder. Malik Ercan o toplantıya katılmadığı gibi ilerleyen süreçte kaymakamın düzenlediği toplantılara vekilini gönderir, katılmaz. Buharkent ve Sultanhisar belediye başkanları ise projeyi sahiplenirler, Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya uygulamayı incelemek için Buldan’a gider, iyi mi? Diğer taraftan belediye başkanlarının en yakın paydaşları muhtarlardır. Malik Ercan’ın bu kesimle ilişkileri dost-düşman ekseninde yürümektedir. Oy veren mahalleler hizmete öncelikli olandır. Vermeyenler onlardan arta kalanı alır, kalmazsa şanslarına küssünler.. Hizmet alamayan muhtarlar, belediyeden habersiz büyükşehrin ya da YİKOB’un kapısını çalma yanlışlığı yaparlarsa Malik Ercan tarafından kara listeye , alınmayı da hak etmişler demektir. Velhasıl böyle giderse başkanları lüks ve şatafatlı makam odasında sefa sürer, Yenipazarlı da seçim önü yapılan tarla ve yayla yollarına bakarak avunurlar. Gerisini asıl CHP ve Özlem Çerçioğlu düşünsün...