Lozan Antlaşması

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Erteleme Türkiye günceli, yazarı zorluyor. Yazar, belli bir konuda yazmayı düşünse bile araya güncel giriyor. Ben bir süre gerçekçilik üstüne yazmayı düşünmüştüm. İlk yazıda da Sevim Kahraman’ın yapıtını değerlendirmiştim. Daha sonra gerçekçilik üstüne birkaç yazı daha yazacağım. Yazı hazırlığım öyleydi. Ancak güncel… PKK bildirisi yazı akışını kesti. Gerçi İnsancıl’da bu bildiri ile ilgili görüşlerimi yazdım. Ancak Tele1 okullarının da görüşümü bilmelerini istiyorum. Gerçekçilik yazımı bir hafta erteliyorum. Beyin Yarıcı Acı PKK bildirisi… 1924 Anayasası’yla Lozan Antlaşmasını yadsıyor. Geçersiz sayıyor. Bu bildiriyi okurken beynimi sarsıcı bir acı duydum. Bu acı, bakın, beni nerelere götürdü. Fransa kralı XIV. Louis (1638-1715) Almanya’yı parçalamak için kolları sıvamıştı. Filozof Leibniz (1646-1716) Fransız kralına bir tasarı sundu. Bu tasarıda Fransa kralı Almanya ile uğraşmayı bırakıyor. Anadolu’yu parçalıyor, Türkleri Anadolu’dan sürüyor. Bu tasarı yürürlüğe girmedi ama, ben PKK’nın Lozan’la ilgili söylediklerini okudukta… Leibniz’den Sevr Antlaşmasına girdim. Serv Antlaşması gereği Anadolu emperyalist devletlerce parçalandı. Anadolu halkı bütünüyle yersiz yurtsuz kaldı Genel Tutum ve Görünüş “İtilaf devletleri, Ateşkes Antlaşması hükümlerine uymaya gerek görmüyorlar. Birer uydurma nedenlerle, itilaf donanmaları ve askerleri İstanbul’da. Adana iline Fransızlar, Urfa, Maraş, Antep’e İngilizler girmişler. Antalya ve Konya’da İtalyan birlikleri, Merzifon‘la Samsun’da İngiliz askerleri bulunuyor. Her yanda yabancı devletleri subay ve özel adamları çalışmakta. Daha sonra gözümüze başlangıç olarak aldığımız tarihten dört gün önce, 15 Mayıs 1919’da İtilaf devletlerinin uygun bulması ile Yunan ordusu İzmir’e çıkarılıyor. Bundan başka, yurdun dört bir bucağına Hristiyan azınlıklar gizli açık, özel istek ve amaçlarının elde edilmesi, devletin bir an önce çökmesi için çalışıp duruyor”(1) Lozan’ı yadsıdın mı, Anadolu’yu 1919’da Anadolu’yu kuşatan devletlere ABD ile Rusya’yı da eklemek gerekir. Anadolu paylaşıldıkta, ABD ile Rusya da bu paylaşımdan pay ister. Lozan Antlaşması yadsınır da yok sayılırsa PKK’yla İslamcılar Anadolu’da devlet kuracaklarını sanıyorlar. PKK, İslamcı şunu bilin Anadolu’da sizleri iki kent verirler o kadar. Lozan Nasıl Bir Antlaşmadır “Ermeni suikastçılar, Çerkez Ethem grubu suikastçıları vb. Lozan Konferansı boyunca İsmet Paşa’nın peşini bırakmamışlardır. Lozan Konferansı‘nın birinci döneminde olduğu gibi ikinci döneminde de çeşitli suikast duyumlar, ihbarları alınmıştır. Bunlar İsveç makamlarına da duyurulmuştur. İsmet Paşa, otomobilinde küçük Türk bayrağı ile Lozan Caddesi’de dolaşıyordu. Lozan polis müdürü, bir tedbir olarak bu bayrağı kaldırılması rica etmişti. Paşa bunu şiddetle reddetmiş, “ bir İsmet Paşa ölür. Yerine başka biri gelir, göreve devam eder ve bu bayrak hiç inmez” demiştir. Bu arada Lozan Konferansı’ndaki Sovyet rus delegesi Vorovski, otelinde bir teröristin saldırısına uğramış ve öldürülmüştür.”(2) Bütün bu zorlukların yanında Lozan emperyalizme karşı verilen bir savaşın utkusudur. Kimlik sorunu Sibel Özbudun, Kimlik Prangası mı? adlı yazısında şöyle der “Post-modernist yönelişlerin ‘sınıf’ ile ‘kimlik’ ya da daha bağlamsal bir konumlandırmayla ‘ekonomik-politik’ ile ‘kültür’ arasına yerleştirdiği(ve benim yapay olduğunu öne sürdüğüm) söylemsel dikotominin, sınıf temeli Siyasal girişimlerini, giderek sınıf üzerine düşünme çabalarının kötüleştirdiği bir vakı’a”(3) Daha önce de söyledim, PKK, egemen sınıfa karşı savaşım vermedi. Üstelik sınıfa karşı bakışı kötümserdi. Sibel Özbudun’un kimlik prangasına karşı şunu söylüyor, “‘Büyük insanlığın’ tüm baskı ve sömürü biçimlerinden kurtularak eşitlemesi özgürleşmesinin yöntemi olarak Marksizm, böylelikle kendisine yönetilen (haksız) ‘iktisadi indirgemecilik’ töhmetinden kurtulup, eşitlik ve farklılığın aynı anda yaşanabileceğine dair bir tahayyül olarak tesis edilebilir.” (4) 1.Atatürk, Söylev I, bir Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 1978, Y-1 2. Bilal N. Şimşir, Lozan Günlüğü, Bilgi Yayınevi, Ankara 2012 Y- 21 3. Sibel Özbudun, Antropoloji Gözüyle: Sınıf, Kültür Kimlik Yazıları, Ütopya, Ankara 2014 Y- 47 4. Özbudun Age Y- 50 Not: 22 Mayıs Perşembe günü Taksim Atatürk Kitaplığında benim yazdığım Adnan Özyalçıner’ın Öykücülüğü adlı kitabın tanıtımı yapılacak. Yol arkadaşlarımıza bekleriz. Sayıl Cengiz Gündoğdu

Geri