A
Admin
Yönetici
Yönetici
Otonom araç teknolojisinde çığır açabilecek yeni bir lazer sistemi geliştirildi. ABD'li araştırmacıların tasarladığı bozuk para büyüklüğündeki bu minyatür lazer, çevresel verileri çok daha hızlı ve hassas şekilde algılayabiliyor. Lidar sistemlerini daha güvenilir hale getirmesi beklenen bu yenilik, sadece sürücüsüz araçlarda değil, hava araçlarından kuantum bilgi işlemine kadar birçok alanda kullanılabilecek potansiyele sahip. LİDAR TEKNOLOJİSİNDE BÜYÜK ADIM Rochester Üniversitesi ile California Üniversitesi Santa Barbara'dan araştırmacılar, sürücüsüz araçların çevre analizini bir üst seviyeye taşıyacak minyatür bir lazer teknolojisi geliştirdi. Geliştirilen bu lazer, “optik metroloji” alanında kullanılan teknikleri daha etkili hale getirerek lidar sistemlerinin verimliliğini artırmayı hedefliyor. Lidar teknolojisi, çevredeki nesnelerden yansıyan ışık sinyallerini kullanarak boyut, mesafe ve hız gibi verileri topluyor. Yeni lazer sayesinde bu süreç daha az hata ile ve çok daha hızlı gerçekleşebilecek. HAREKET HALİNDEKİ NESNELERİ ANINDA TANİYOR Proje ekibinde yer alan doktora öğrencisi Shixin Xue, geliştirilen lazerin frekans modülasyonlu sürekli dalga lidar (FMCW LiDAR) sistemleriyle uyumlu çalışabildiğini belirtti. Bu sayede hareketli nesneler daha net şekilde tespit edilebiliyor. Örneğin, yapılan testlerde dönen bir diskin üzerindeki Lego parçalarıyla oluşturulmuş harflerin bile kolaylıkla algılandığı görüldü. Lazer ayrıca, normalde büyük sistemler gerektiren PDH frekans kilitleme işlemini kendi bünyesinde gerçekleştirebiliyor. Bu da cihazın boyutunu ciddi şekilde küçültüyor ve taşınabilirliğini artırıyor. SADECE KARADA DEĞİL, HAVADA DA KULLANILABİLECEK Yeni nesil lazer yalnızca otonom kara araçlarında değil; hava araçlarında, kuantum bilgi işlem sistemlerinde ve hatta kütleçekim dalgası tespitinde bile kullanılabilecek. Saniyede 20 kentilyon ışık darbesi gönderebilen lazer, 40 santimetre mesafeden saniyede 40 metre hızla hareket eden nesneleri algılayabiliyor. Üstelik bu performansını 60 dakika boyunca sürdürebiliyor. DARPA'DAN DESTEK Proje, ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı’nın (DARPA) LUMOS programı kapsamında yürütüldü. Geliştirilen lazerin, askeri ve sivil alandaki otonom sistemlerde yaygın şekilde kullanılması hedefleniyor. (Sözcü)