A
Admin
Yönetici
Yönetici
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında tercih süreci resmen başladı. 15 Haziran’da yapılan sınava 963 bin 142 öğrenci katılırken, tercih dönemi 24 Temmuz saat 17.00’ye kadar devam edecek. Bu süreçte hem öğrenciler hem de veliler için dikkat edilmesi gereken birçok önemli detay bulunuyor. İşte LGS tercihlerine dair bilinmesi gerekenler… Öğrenciler 10 Okula Kadar Tercih Yapabilecek Bu yıl merkezi sınavla öğrenci alan liseler için toplam 201 bin 405 kontenjan ayrıldı. Öğrenciler, merkezi sınav puanlarına göre Anadolu, fen, imam hatip, sosyal bilimler ve mesleki teknik liseleri arasından 10 okula kadar tercih yapabilecek. Yerleştirmede, puan üstünlüğü esas alınacak ve eşitlik durumunda çeşitli kriterler devreye girecek. Bu kriterler arasında okul başarı puanı, yıl sonu başarı ortalamaları, devamsızlık durumu ve yaş gibi ölçütler yer alıyor. Depremzede Öğrenciler İçin Ek Kontenjan Uygulaması Devam Ediyor 6 Şubat depremlerinden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde eğitim gören öğrenciler için ek kontenjan uygulaması bu yıl da sürdürülecek. Bu kapsamda merkezi sınavla öğrenci alan her 30 kontenjana 1 ek kontenjan eklendi. Yerleştirme işlemleri, puan üstünlüğü ve tercih önceliğine göre yapılacak. Kontenjan ve Yüzdelik Dilimler e-Okul Üzerinden Görülebiliyor Adaylar, tercih edecekleri okulların kontenjan bilgileri ile geçen yıl oluşan yüzdelik dilimlerine e-Okul sistemi üzerinden ulaşabiliyor. Bu veriler sayesinde öğrenciler, kendi yüzdelik dilimlerini göz önünde bulundurarak daha bilinçli tercihler yapabilecek. Aynı sistem üzerinden sınavsız öğrenci alan okulların yerel kayıt bölgeleri de görüntülenebiliyor. Sınava Girmeyen Öğrenciler de Tercih Yapmak Zorunda LGS sınavına katılmamış öğrenciler için de yerel yerleştirme sistemi geçerli. Tüm öğrenciler, kayıt alanlarında bulunan okullar arasından en fazla 5 tercih yapabilecek. Yerel yerleştirme tercih ekranında kullanılan renkler de tercih sürecinde yol gösterici olacak. Yeşil renk kayıt alanını, mavi komşu kayıt alanını, kırmızı ise diğer alanları temsil ediyor. Özel Okula Kayıt Yaptıranlar Tercih Hakkını Kaybediyor Özel öğretim kurumları ya da yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt yaptıran öğrenciler, merkezi ya da yerel yerleştirme tercihi yapamayacak. Ancak kayıtlarını iptal ettiren öğrenciler, tercih süresi içinde tekrar tercih hakkı kazanabilecek. MEB’ten Tercih Sürecine Rehberlik Desteği Milli Eğitim Bakanlığı, tercih sürecinde öğrencilere destek amacıyla ülke genelinde 11 binin üzerinde "Tercih Danışmanlığı Birimi" oluşturdu. Rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlar, il ve ilçelerdeki resmi kurumlar aracılığıyla öğrencilere ve velilere rehberlik hizmeti sunuyor. Sonuçlar 4 Ağustos’ta Açıklanacak 24 Temmuz’da sona erecek tercih sürecinin ardından, LGS yerleştirme sonuçları 4 Ağustos’ta Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden ilan edilecek. Aynı gün, boş kalan kontenjanlar da açıklanarak, yerleştirmeye esas nakil süreci başlatılacak. NTV