Labubu yer altına indi: Popüler oyuncağın gizli sahtecilik ağı ortaya çıktı!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Çinli oyuncak markası Pop Mart’ın dünyaca ünlü karakteri Labubu’nun popülaritesi, sahte ürünlerin yaygınlaşmasına neden oldu. Yetkililerin sıkı denetimlerine rağmen, Shenzhen sokaklarında gizli bir sahtecilik ağı ortaya çıktı. SAHTE ÜRETİMİ TETİKLEDİ Pop Mart’ın tüylü ve “çirkin-sevimli” karakteri Labubu, Rihanna ve Blackpink’ten Lisa gibi ünlü isimlerin desteğiyle küresel bir fenomen haline geldi. Orijinal ürünlerin fiyatları Çin’de 99 ile 399 yuan arasında değişirken, ikinci el piyasa fiyatları çok daha yüksek seviyelere ulaştı. SATIŞ YER ALTINDA YÜRÜYOR Çin’de fikri mülkiyet haklarının korunması için sert tedbirler alınmasına rağmen, sahte Labubu’lar “Lafufu” adıyla yer altı pazarlarında gizlice satılmaya devam ediyor. Shenzhen’in arka sokaklarında sahte üretim atölyeleri kuruldu. Başları kesilmiş silikon canavar kafaları çöp torbalarında, mağaza arka tezgahlarında ve apartman katlarında saklanıyor. İŞÇİLERİN DURUMU VE ÜRETİM SÜRECİ Ev kadınlarının da dahil olduğu bu sahte üretim zincirinde, işçiler kalıplanmış canavar kafalarını kesip yeniden monte ediyor. Bir işçi günde 800 ila 1.000 parça keserek yaklaşık 40 yuan kazanıyor. İlginç olan, bu işçilerin ürettikleri ürünün ne olduğunu çoğunlukla bilmiyor olmaları. Bir çocuğun sokakta bağırdığı “Labubu!” sözü, yapılan işin neye hizmet ettiğini gösteriyor. MÜCADELE VE OPERASYONLAR Çin’in farklı şehirlerinde yapılan operasyonlarda binlerce sahte ürün ele geçirildi. Nisan ayında Ningbo’da 200 bin parçalık sahte ürün yakalandı. Son zamanlarda ise başka operasyonlarda 2 binden fazla ürün toplandı. Ancak sert tedbirlere rağmen yer altı ticareti devam ediyor. LABUBU VE ÇİN’İN ÜRETİM İMAJI Pop Mart’ın Labubu karakteri, Çin Komünist Partisi’nin resmi yayın organı Halkın Günlüğü’nde “Çin Malı”ndan “Çin’de Üretildi”ye geçişin sembolü olarak gösterildi. Ancak artan sahtecilik, bu başarıyı zorlayan bir sorun olarak öne çıkıyor. NTV

Geri