A
Admin
Yönetici
Yönetici
10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB) basın açıklaması yaptı: Engelliler Haftası, toplumsal vicdanın, farkındalığın ve sorumluluğun yeniden gözden geçirilmesi gereken bir zamandır. Bu hafta, engelli bireylerin yaşadığı sorunları görünür kılmak ve eşitlik mücadelesine destek olmak için bir çağrıdır diyen birlik, Ne yazık ki ülkemizde engelli bireyler hala temel insan haklarına tam anlamıyla erişememektedir. Erişilebilirlik, istihdam, sosyal güvenlik gibi alanlarda ciddi eksiklikler sürerken; en temel alanlar olan sağlık ve eğitim hizmetleri dahi birçok engelli birey için ulaşılmaz durumdadır ifadelerine yer verdi. Açıklamada özellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi hayati öneme sahip hizmetlerde büyük yetersizliklerin mevcut olduğunu gerek kamu hastanelerindeki yoğunluk, gerek özel merkezlerin yüksek maliyeti, bu alandaki hizmetleri çoğu kişi için lüks hâline getirmektedir. Oysa ki fiziksel gelişim, ağrı yönetimi, bağımsız hareket kabiliyeti ve yaşam kalitesi için bu hizmetler olmazsa olmazdır denildi. KTTB ayrıca Engelli bireylerin yaşamını doğrudan etkileyen bu desteklerin sürekliliği ve erişilebilirliği sağlanması anayasal hak olan sağlığın ana unsurlarından olduğunu belirtirken, birçok ilçede yeterli rehabilitasyon merkezi bulunmadığına, olanların ise bölgesel yoğunluk nedeniyle hizmet vermekte yetersiz kaldığına dikkat çekti. Birlik açıklamasının devamında, engelli bireylerin çalışma hayatında da eşit koşullarda var olamadığına; yasal istihdam kotalarının çoğunlukla sembolik olarak yerine getirildiğini söyledi. "Yardım değil, hak; merhamet değil, adalet temelinde bir anlayışla hareket etmek gerekmektedir" 650 engelli bireyin iş beklediğini hatırlatan KTTB, son olarak: "Engellilik bir eksiklik değil, toplumsal düzenin eşitsizliğidir. Yardım değil, hak; merhamet değil, adalet temelinde bir anlayışla hareket etmek gerekmektedir. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası, gerçek bir eşitlik için sesimizi yükseltme, taleplerimizi açıkça dile getirmemiz gereken bir zamandır. Engelli bireylerimizin sağlık, eğitim, barınma, sosyal haklar ve insan gibi yaşama haklarının yanında olduğumuzu ve bu yolda mücadeleye devam edeceğimizi vurgulamak isteriz." dedi.