A
Admin
Yönetici
Yönetici
Medical Point Gaziantep Hastanesi Biyokimya Uzmanı Uzm. Dr. Nuri Orhan, gıda intolerans testleriyle ilgili sık sorulan soruları yanıtladı. Dr. Orhan, gıda intoleransının belirli besinlerin sindirilememesi veya vücut tarafından tolere edilememesi olduğunu vurgulayarak, alerjiden farklı olarak bağışıklık sistemini doğrudan etkilemediğini, ancak sindirim, cilt ve sinir sisteminde gecikmeli etkiler oluşturabileceğini söyledi. ALERJİ VE İNTOLERANS ARASINDAKİ FARK Alerjinin ani ve güçlü bağışıklık tepkisi olduğunu, kaşıntı, nefes darlığı gibi belirtiler verebileceğini, intoleransın ise daha yavaş gelişerek mide-bağırsak rahatsızlıkları, baş ağrısı ve halsizlik gibi semptomlara yol açtığını belirtti. İNTOLERANS TESTLERİNİN AMACI VE UYGULANMASI Testlerin kişinin kanındaki IgG antikorları ölçülerek hangi gıdalara hassasiyet geliştiğinin tespit edildiğini ifade eden Dr. Orhan, 6-8 haftalık eliminasyon diyeti ile intoleranslı gıdaların çıkarılıp belirtilerin gözlemlendiğini anlattı. KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ ÖNEMİ Gıda intolerans testlerinin doğru hasta grubuna uygulanıp uzman yorumuyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Orhan, testlerin tek başına tanı koymak için yeterli olmadığını, kişiye özel yaklaşımın kilit rol oynadığını söyledi.