A
Admin
Yönetici
Yönetici
BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Niiar Alioğlu, yaz aylarında özellikle kronik akciğer rahatsızlığı bulunan kişilerin nefes darlığı gibi sorunlarla daha sık karşılaştığını belirtti. Sıcak ve nemli havaların çeşitli sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini vurgulayan Alioğlu, dikkatli olunması gerektiğini söyledi. "SUSAMASANIZ BİLE SU İÇİN" Yaz aylarında su tüketiminin hayati önem taşıdığını belirten Dr. Alioğlu, vücuttaki sıvı kaybının hastalıklara zemin hazırlayabileceğini ifade etti: “Bazı insanlar ‘Susadığımda su içiyorum’ diyor. Ancak yaz mevsiminde susuzluk hissi olmasa bile günlük 2-2.5 litre suyu tüketmenizi öneriyoruz. Ayrıca giysilerimizin daha hafif ve açık renkli olması, daha serin bir ortamda bulunmamız gerekiyor. Gittiğimiz havuzlarda, dışarıda yediğimiz gıdalarda çok dikkatli olmamız lazım.” GIDA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT Yaz aylarında sıkça karşılaşılan gıda zehirlenmelerine karşı hijyen uyarısı yapan Alioğlu, şu bilgileri verdi: “İlk önce mutlaka hijyen şartlarına dikkat edilmeli. Yemeği yaptığımız mutfak ve ellerimizin temizliği konusunda çok titiz davranmamız lazım. Yemek hazır olduktan sonra saklama şartları çok önemli. Gıda belli bir sıcaklıktan düştükten sonra mutlaka buzdolabında saklanması gerekiyor. Yaz mevsiminde mikropların çoğalmasına uygun ortam olduğu için bu gıdaları günlük yapmayı ve tüketmeyi öneriyoruz.” NEMLİ HAVA OKSİJENİ AZALTIYOR Sıcaklıkla birlikte artan nemin, akciğer fonksiyonlarını olumsuz etkilediğini vurgulayan Dr. Alioğlu, özellikle KOAH, astım ve bronşit hastalarının bu durumdan daha fazla etkilendiğini söyledi: “Akciğer hastalıkları olanlarda, astım, KOAH, bronşit hastalarında nefes darlığı daha da şiddetleniyor. Bu da sıcaklığa bağlı olduğu gibi havanın nem oranının da yüksek olmasına bağlıdır. Nem yüksek olduğu zaman havanın oksijeni taşıma kapasitesi düşüyor. Bu da doğal olarak nefes darlığına neden oluyor.” SABAH VE AKŞAM SAATLERİ TERCİH EDİLMELİ Dr. Alioğlu, kronik hastalığı bulunanların sıcak havalarda günün erken ya da geç saatlerinde dışarı çıkmalarını önerdi: “Akciğer ve bronşit hastalığı olanların sıcak havalarda dışarı çıkmamaları, bir işleri varsa sabahın erken saatlerinde veya güneş battıktan sonra yapmaları sağlık konusunda daha güvende olmalarını sağlar.”