A
Admin
Yönetici
Yönetici
Bursa'nın Karacabey ilçesinde her yıl geleneksel olarak yapılan ıhlamur hasadı bu yıl da başladı. Türkiye'nin en büyük ıhlamur ormanlarından biri olan bölgede sabahın erken saatlerinde başlayan mesai, hem ekonomik hem de kültürel bir değeri yaşatıyor. Ağaçlara çıkan erkekler dalları budarken, kadınlar ise çiçekleri toplayarak kurutmaya bırakıyor. Kilosu çiçekte 1.400 TL’ye kadar çıkan ıhlamur, Türkiye’nin 81 iline gönderiliyor. Rekolte Bu Yıl Rekor Kırabilir Karacabey’in Boğazköy Mahallesi’nde bulunan ıhlamur ormanlarında bu yıl rekolte beklentisi oldukça yüksek. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 150 kilo civarında olan üretim, bu yıl 1 tona yaklaşabilir. Hasadın ağaca göre değiştiğini belirten köy sakinleri, bazı ağaçlardan 10 kilo, bazılarından ise sadece 1 kilo ürün alabildiklerini söylüyor. 30 Metrelik Ağaçlara Tırmanıp Hasat Yapıyorlar Bölgedeki hasat oldukça zahmetli. Ağaçlara çıkan erkekler 25-30 metre yükseklikte dalları keserken, kadınlar ise yerde ıhlamur çiçeklerini ayıklayıp kurutuyor. 47 yıldır bu işle uğraşan 56 yaşındaki Turgut Kaya, “Sabah traktörle hep birlikte ormana gidiyoruz. Ben ağaca çıkıyorum, dalları kesiyorum. Kadınlar toplayıp kurutuyor. Zor ve tehlikeli ama alışkınız,” sözleriyle süreci özetliyor. Kilosu 1.400 TL’ye Alıcı Buluyor Ürünler kooperatif aracılığıyla tüccarlara ulaştırılıyor. Yapraklı ıhlamur kilosu 700 TL’den, çiçek olan ise 1.400 TL’den satılıyor. Ancak kooperatifin bu yılki hedefi daha da yüksek. Muhtar Şenol Kuş, ihaleyle satış yapılması halinde çiçek ıhlamurun kilosunun 2.000 TL’ye kadar çıkabileceğini ifade ediyor. Ihlamur, sadece bir geçim kaynağı değil, aynı zamanda Boğazköy halkı için bir gelenek ve toplumsal dayanışma örneği. (Sözcü)