A
Admin
Yönetici
Yönetici
İstilacı gal arısına karşı OMÜ Ziraat Fakültesi bünyesindeki Ali Nihat Gökyiğit Kestane Araştırma İstasyonu ile Samsun Orman İşletme Müdürlüğü işbirliğinde biyolojik mücadele yürütülüyor. Bu kapsamda 1500 adet “Torymus sinensis” türü faydalı böcek kestane bahçesine salındı. GAL ARISININ KESTANE VERİMİNE ZARARLARI OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, gal arısının kestane tomurcuklarını şekilsizleştirerek verimde ciddi düşüşlere yol açtığını belirtti. Serdar, “Gal arısı kestane verimini yüzde 50 ila 70 arasında düşürebiliyor. Dolayısıyla çok ciddi bir zararlı...” ifadeleriyle zararın boyutunu aktardı. TÜRKİYE KESTANE ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ BİR MERKEZ Prof. Dr. Serdar, Türkiye’nin kestane üretiminde önemli bir merkez olduğunu ve ülke genelinde 70-75 bin ton üretim yapıldığını vurguladı. Ancak kestaneliklerin gal arısı tehdidi altında olduğunu, bu nedenle biyolojik mücadele çalışmalarının hayati önem taşıdığını ifade etti. TORYMUS SİNENSİS BÖCEĞİ İLE BİYOLOJİK MÜCADELE SÜRECİ Orman Genel Müdürlüğü laboratuvarlarında üretilen “Torymus sinensis” böceği, OMÜ ve Orman İşletme Müdürlüğü iş birliğiyle kestane bahçelerine salınıyor. Bu böceğin gal arısını doğal olarak kontrol altına alması bekleniyor. Prof. Dr. Serdar, “Bu sene buna bir cevap alabilmemiz mümkün değil...” diyerek sürecin uzun vadeli olduğunu aktardı. GELECEĞE YÖNELİK UMUT VERİCİ ADIMLAR Salım sonrası böceklerin yumurta bırakacağı ve yıl sonunda tekrar üretim yapılacağı belirtilirken, biyolojik mücadele çalışmalarının düzenli olarak sürdürüleceği ifade edildi. Bu sayede gal arısı zararlısına karşı kalıcı bir çözüm hedefleniyor. (AA)