A
Admin
Yönetici
Yönetici
Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan katarakt hastalığı, görme kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Beslenmenin katarakt ve makular dejenerasyon gibi göz hastalıklarını önlemede etkili olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, vitamin ve minerallerin önemine dikkat çekti.
Medicana Bursa Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Bilhassa yaşlanma ile ortaya çıkan katarakt ve makular dejenerasyon gibi görme sorunlarının önlenmesinde vitaminler, mineraller (A, C, E, çinko, beta karoten, lutein ve zeksanthin, omega 3 ve 6) ve bazı bitkisel ürünlerin rolü oldukça fazladır. Katarakt hastalığının kesin sebebi bilinememekle birlikte katarakt olduğu zaman gözün doğal merceği bulanıklaşır ve net bir görünüm olmaz. Kataraktın tedavisi ilaçla olmamaktadır; sadece cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak bazı besinlerin ve vitaminlerin tüketilmesi katarakt riskinizi azaltabilmekte ve hastalığın seyrini yavaşlatabilmektedir" ifadelerini kullandı.
C vitamininin zengin olduğu portakal, greyfurt, mandalina, yeşilbiber, çilek ve brokoli gibi besinlerin katarakt oluşumunu yavaşlatabileceğini söyleyen Op. Dr. İpçioğlu, genel göz sağlığının korunması için günlük C vitamini alımının önemini vurguladı.
E vitamini içeren besinlerin buğday, badem, fındık ve yer fıstığı olduğunu belirten uzman, A vitamininin göz gribine ve alerjilere karşı koruyucu etkisinin yanı sıra katarakt oluşumunu engellemeye yardımcı olduğunu söyledi. Çinko mineralinin ise balık ve deniz ürünleri, kabak çekirdeği ve fıstık ile birlikte alınmasının faydalı olduğunu ifade etti.
Op. Dr. Adnan İpçioğlu, vitaminlerin genel göz sağlığı için takviye şeklinde de alınabileceğini ancak gözle ilgili herhangi bir şikâyette mutlaka göz doktoruna başvurulması gerektiğini söyledi.
VİTAMİNLER VE BESİNLER GÖZ SAĞLIĞINDA ROL OYNUYOR
Medicana Bursa Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Bilhassa yaşlanma ile ortaya çıkan katarakt ve makular dejenerasyon gibi görme sorunlarının önlenmesinde vitaminler, mineraller (A, C, E, çinko, beta karoten, lutein ve zeksanthin, omega 3 ve 6) ve bazı bitkisel ürünlerin rolü oldukça fazladır. Katarakt hastalığının kesin sebebi bilinememekle birlikte katarakt olduğu zaman gözün doğal merceği bulanıklaşır ve net bir görünüm olmaz. Kataraktın tedavisi ilaçla olmamaktadır; sadece cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak bazı besinlerin ve vitaminlerin tüketilmesi katarakt riskinizi azaltabilmekte ve hastalığın seyrini yavaşlatabilmektedir" ifadelerini kullandı.
“C VİTAMİNİ TÜKETİMİNİ İHMAL ETMEYİN”
C vitamininin zengin olduğu portakal, greyfurt, mandalina, yeşilbiber, çilek ve brokoli gibi besinlerin katarakt oluşumunu yavaşlatabileceğini söyleyen Op. Dr. İpçioğlu, genel göz sağlığının korunması için günlük C vitamini alımının önemini vurguladı.
DİĞER ÖNEMLİ VİTAMİNLER VE MİNERALLER
E vitamini içeren besinlerin buğday, badem, fındık ve yer fıstığı olduğunu belirten uzman, A vitamininin göz gribine ve alerjilere karşı koruyucu etkisinin yanı sıra katarakt oluşumunu engellemeye yardımcı olduğunu söyledi. Çinko mineralinin ise balık ve deniz ürünleri, kabak çekirdeği ve fıstık ile birlikte alınmasının faydalı olduğunu ifade etti.
TAKVİYE VE DOKTOR ÖNEMİ
Op. Dr. Adnan İpçioğlu, vitaminlerin genel göz sağlığı için takviye şeklinde de alınabileceğini ancak gözle ilgili herhangi bir şikâyette mutlaka göz doktoruna başvurulması gerektiğini söyledi.