Kastamonu’dan dünyaya: Siyah sarımsağın sırrı ortaya çıktı

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilen ve Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaretle tescillenen Taşköprü sarımsağı, fermantasyon yöntemiyle siyah sarımsağa dönüştürülerek dünya pazarına sunuluyor. Beyaz sarımsağın 60 ila 75 günlük bir fermantasyon sürecinden geçirilmesiyle elde edilen siyah sarımsak, hem fiyat hem de talep açısından dikkat çekiyor.

ÜRETİMİ BURSA’DA BAŞLADI


Yaklaşık 20 yıl önce yurt dışında siyah sarımsakla tanışan ve bu alanda üretim yapmak isteyen tekstilci Murat Ilıman, Bursa’da bu fikri hayata geçirdi. Ilıman, üretim için Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinden 100 dönüm arazi satın alarak ata tohumuyla sarımsak yetiştiriciliğine başladı.

YURT DIŞINDAN YOĞUN TALEP VAR


Siyah sarımsak ilk olarak Almanya’ya ihraç edildi. Ardından İngiltere ve ABD’ye satışlar başladı. Murat Ilıman, “Önümüzdeki 5 yılda 25 ülkeye ihracat yapmayı hedefliyoruz” dedi.

İlk yıllarda 15 tona yakın üretim yapılırken, 2024 sonu itibarıyla bu rakamın 50 tona çıkarılması planlanıyor.

25 LİRANIN ÜZERİNDE BAŞLAYAN FİYAT, 95 BİN LİRAYA ULAŞIYOR


Taşköprü sarımsağının kilosu hasat edildiğinde 25-30 lira arasında satılırken, siyah sarımsak haline getirildiğinde kilogram fiyatı iç piyasada 2 bin 500 liraya çıkıyor.

İhracat pazarlarında ise bu rakam kilogram başına 2 bin avroya kadar yükseliyor. Bu da yaklaşık 95 bin liraya tekabül ediyor.

40 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANIYOR


Organik üretim yapılan tesiste yaklaşık 40 kişi çalışıyor. Ürün, kontrollü ortamda belirli sıcaklık ve nem koşullarında fermante edilerek siyah sarımsak haline getiriliyor.

TOHUMDAN TOPRAĞA KADAR KASTAMONU SEÇİLDİ


Murat Ilıman, üretim yeri olarak Taşköprü’yü seçme nedenini şu sözlerle anlattı: “Taşköprü’nün toprak yapısındaki yüksek selenyum miktarı, sarımsağın besin değerlerini artırıyor. Bu nedenle üretimi özellikle burada gerçekleştiriyoruz.”

SAĞLIK ALANINDA KULLANIMI YAYGINLAŞIYOR


Siyah sarımsağın faydaları konusunda bilgi veren Ilıman, şunları söyledi: “Kansere iyi geldiği biliniyor, saç dökülmesine karşı etkili, iç organların yenilenmesinde fayda sağlıyor. Dünyaya ve ülkemize bu ürünü kazandırmaktan mutluyuz.”

DÜNYA SIRAYA GİRİYOR


Başta Almanya, İngiltere ve ABD olmak üzere farklı ülkelerden gelen taleplerle ihracat pazarını genişletmeyi hedefleyen girişim, 25 ülkeye açılmayı planlıyor.

FERMANTASYON SÜRECİ DETAYLI KONTROL GEREKTİRİYOR


Beyaz sarımsağın siyaha dönüşüm süreci yaklaşık 2 ay sürüyor. Bu süreçte sıcaklık ve nem koşulları özenle takip ediliyor. Fermantasyonun sonunda, sarımsak doğal yollarla kararıyor ve özel aroması ile raflara çıkıyor.

TEKSTİLDEN GIDAYA GEÇEN GİRİŞİM


Bursa’da tekstil alanında faaliyet gösteren Murat Ilıman, bu alandaki deneyimini farklı bir sektöre taşıdı. Siyah sarımsak üretimiyle Türkiye’de bu alanda öncü girişimlerden biri oldu.

ATA TOHUMUYLA ÜRETİM YAPILIYOR


Üretimde kullanılan sarımsaklar ata tohumu ile yetiştiriliyor. Bu sayede ürünün genetik yapısı korunuyor ve kalite standartları sağlanıyor.

SÖZCÜ
 
Geri
Üst