A
Admin
Yönetici
Yönetici
Kars’ın Akyaka ilçesinde kuluçkadan çıkan kaz bilikleri, köylüler tarafından adeta bir ziynet eşyası gibi değer görüyor. Özellikle Akyaka, Arpaçay ve Susuz ilçelerinde yoğun olarak yetiştirilen kazlar, bahar aylarında evlerde büyütülüyor, ardından meralara salınıyor. Yetiştiriciler ise bu yavruları "Benim kazım altın" diyerek gram altınla kıyaslıyor. Kaz biliklerine gözü gibi bakan köylü kadınlar, onları hem bahçelerde hem de meralarda otlatıyor. Büyüyüp kesime hazır hale gelen kazlar, sadece sofralarda değil, aile bütçelerinde de önemli bir yer tutuyor. Akyaka’da yıllardır kendi imkanlarıyla kaz yetiştiren Necmiye Biçer, biliklere evladı gibi baktığını söyledi. Biçer, “Benim kazlarım altındır, kendimle yatırıyorum, kendimle kalkıyorlar. Çocuk gibi bakıyor, çocuk gibi besliyorum” diyerek emeğini dile getirdi. Bir kazın değeri 4 bin 500 lirayı buluyor Yetiştirilen kazlar, kentteki yöresel lokanta ve işletmelerde yüksek fiyatlara satılıyor. Tandırda pişirilip bulgur pilavı ve ayran aşı çorbasıyla birlikte sunulan kazın porsiyonu 750 liradan başlıyor, bazı işletmelerde bin liraya kadar çıkıyor. Yaklaşık altı porsiyon çıkan bir kazın değeri ise 4 bin 500 lirayı buluyor. Bu da bir kazın gram altını geride bıraktığını gösteriyor. Kazdan vazgeçilmiyor Fiyatlar artsa da Kars halkı için kaz sofraların vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor. Özellikle kış mevsiminde sıkça tüketilen tandır kazı, hem yerli halkın hem de kente gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Artan taleple birlikte kazın ekonomik değeri de her geçen yıl katlanıyor.