Karpuzda yüzde 613’lük fiyat uçurumu! Limon zam şampiyonu oldu

  • Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) temmuz ayı üretici-market fiyat farklarını açıkladı. Genel Başkan Şemsi Bayraktar, tüketiciyle üretici arasındaki uçurumu gözler önüne serdi. Temmuzda, karpuzun üreticideki fiyatı 1,18 TL iken, markette 8,42 TL’ye kadar çıktı. Bu fark, yüzde 613,8 ile rekor seviyeye ulaştı. ZAM ŞAMPİYONU LİMON Market fiyatlarında temmuz ayının zam şampiyonu yüzde 37,8’lik artışla limon oldu. Limonu; yumurta (%14,3), elma (%12,8), kuru incir (%5) ve mısırözü yağı (%3) izledi. FİYATI EN FAZLA DÜŞENLER: KABAK VE KARPUZ Marketlerde fiyatı en çok gerileyen ürün ise yüzde 42,6’lık düşüşle kabak oldu. Karpuzda yüzde 39,8, patateste yüzde 31,5, kuru soğanda yüzde 24,6 ve yeşil soğanda yüzde 19,5’lik düşüş gözlendi. ÜRETİCİDE DE LİMON ZİRVEDE Üretici bazında da limon fiyatı yüzde 55,6 ile en çok artan ürün oldu. Yeşil mercimek (%29,6), sivri biber (%27,5), yumurta (%17,8) ve kırmızı mercimek (%13,1) artışta onu izledi. En fazla düşen ürünler ise yeşil soğan (%41,2), karpuz (%41), patates (%39,1), patlıcan (%38,5) ve kabak (%38,3) oldu. GÜBRE, YEM VE MAZOTTA SERT ARTIŞ Bayraktar, girdi maliyetlerindeki artışa da dikkat çekti. Gübre fiyatlarında aylık bazda DAP gübresi yüzde 10,4, kompoze yüzde 8 arttı. Üre gübresi ise yıllık bazda yüzde 90 zamlandı. Besi yemi yüzde 34, süt yemi yüzde 31, mazot ise yüzde 23,4 arttı. FİYAT FARKININ SEBEBİ NE? Bayraktar, fiyat farklarının temel nedenlerini; limonda depolama kaynaklı fireler, karpuzda arz fazlası ve düşük talep, patlıcan ve kabakta ise üretim bolluğu olarak sıraladı. Yumurta fiyatlarındaki artış ise arz-talep dengesindeki değişimle açıklandı. (gercekgundem.com)
 
Geri
Üst