A
Admin
Yönetici
Yönetici
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geliştirdiği karekod uygulaması, 28 Temmuz 2025 itibarıyla tüm gıda satış ve toplu tüketim işletmelerinde zorunlu olacak. Tüketiciler, gıda işletmelerinin denetim bilgilerine kolayca ulaşabilecek. KAREKOD UYGULAMASI NEDİR? Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan karekod uygulaması, market, kasap, manav gibi gıda satış noktaları ile restoran, kafe, yemekhane gibi toplu tüketim alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin denetim geçmişinin şeffaf şekilde tüketiciye sunulmasını sağlıyor. Uygulama, tüketicilerin mobil cihazlarına indirilen “Tarım Cebimde” uygulaması üzerinden karekod okutulmasıyla işletmeye ait kayıt ve denetim bilgilerine erişim imkanı veriyor. HANGİ İŞLETMELERDE ZORUNLU OLACAK? 28 Temmuz 2025 itibarıyla, gıda satış ve toplu tüketim işletmeleri karekod uygulamasını zorunlu olarak kullanmak zorunda. Bu kapsamda, halihazırda isteğe bağlı kullanan işletmelerin karekodlarını tüketicilerin görebileceği alanlarda bulundurmaları gerekecek. Üretim işletmeleri için uygulama gönüllülük esasına devam edecek. İŞLETMELER KAREKOD OLUŞTURMAYI NASIL YAPACAK? İşletmeler, guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinden, sadece vergi numarası ve TC kimlik numaraları ile işletme kayıt numaralarını girerek ücretsiz, başvuru yapmadan ve bürokrasi olmadan 7/24 karekod oluşturabilecek. Oluşturulan karekod görseli, tüketicilerin kolayca erişebileceği bir yere asılacak. TÜKETİCİ HAKLARI VE ŞİKAYET MEKANİZMASI Tüketiciler, karekodu “Tarım Cebimde” uygulaması ile okutarak işletmenin denetim tarihini, kayıt numarasını ve adres bilgilerini görebilecek. Denetim sonuçlarıyla ilgili uygunsuzluk tespit edildiğinde, “Alo 174 Gıda Hattı”na şikayette bulunma hakkına sahip olacak. UYGULAMAYA GEÇMEYENLERE CEZA Tarım ve Orman Bakanlığı, uygulamaya geçmeyen işletmelere rutin denetimler veya şikayetler sonucunda para cezası verecek. Bakanlık yetkilileri, yüksek teknoloji ile DNA düzeyinde denetimler yaptıklarını belirterek tüketicilerin güvenli gıda tüketiminin önemine dikkat çekiyor.