Karaoğlanlı’nın lezzet hazinesi: Altınbaş Kavunu’nda hasat başladı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Manisa'nın Şehzadeler ilçesine bağlı Karaoğlanlı Mahallesi, yerli üretimin simgesi haline gelen Altınbaş Kavunu’nun hasadına başladı. Ata tohumundan üretilen ve yıllardır geleneksel yöntemlerle yetiştirilen bu özel kavun, sarı parlak kabuğu, yüksek aroması ve tatlılığıyla öne çıkıyor. Yaklaşık 200 dönümlük alanda üretilen kavunun raf ömrü kısa olduğu için sabah erken saatlerde toplanıp taze şekilde satışa sunuluyor. Ata Tohumundan Gelen Miras Karaoğlanlı’da kavun üretimi, nesilden nesile aktarılan yerli tohumlarla sürdürülüyor. Mahalle halkı kavun çekirdeklerini kavanozlarda saklayarak doğal döngüyü yaşatıyor. Hibrit tohum kullanılmayan bu üretim modeli, “eski domatesin tadını” arayanlara adeta geçmişi hatırlatıyor. “Altınbaş” İsmini Nereden Alıyor? İnce kabuğu, sarı rengi ve parlak görünümü nedeniyle “Altınbaş” adını alan kavun, dış görünüşüyle kabak sanılsa da tadına bakan herkesi şaşırtıyor. Kabuğunun ince olması sebebiyle kısa sürede tüketilmesi gerekiyor. Olgunlaştığında en geç 2-3 gün içinde tüketilmezse bozulabiliyor. Coğrafi İşaret İçin İlk Adım Atıldı Karaoğlanlı Mahalle Muhtarı Hakan Kara, Altınbaş Kavunu’na coğrafi işaret kazandırmak amacıyla resmi girişimlere başladıklarını belirtti. İl ve ilçe tarım müdürlükleri ile görüşmeler yapan Kara, bu sürecin tamamlanmasının ardından festival ve tanıtım organizasyonları planladıklarını söyledi. Kara, “Göbeklitepe tarihin sıfır noktasıysa, Karaoğlanlı da bu bölgenin tarımsal sıfır noktasıdır” diyerek bölgenin tarihsel önemine dikkat çekti. “Kendimiz Ekip Kendimiz Yiyoruz” Üreticiler, Altınbaş Kavunu’nun ticari anlamda büyük kazanç sağlamadığını ancak lezzeti bilenlerin pazardan gelip aldığını dile getiriyor. Emekli polis Hakan Abadanç ve üretici İsmail Yoğurtçu, kavunun tamamen organik koşullarda, ilaçsız olarak yetiştirildiğini vurguluyor. 90 günlük bir üretim sürecine sahip olan kavun, hem toptan hem perakende olarak satılıyor. Yeni Lezzet Arayanlara Çağrı Altınbaş Kavunu’nu ilk kez görenler dış görünüşü nedeniyle ön yargılı yaklaşsa da, bir kez tadına bakanlar bu eşsiz lezzetten vazgeçemiyor. Karaoğlanlı’da her sabah kurulan pazarda satışa sunulan kavun, İzmir başta olmak üzere çevre illere de gönderiliyor. Üreticiler, bu eşsiz yerel lezzetin tanınırlığını artırmak için destek bekliyor.

Geri