İzmir’de tiyatroya görkemli dokunuş: “Limandaki Aşk” seyirciyi büyüledi

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Uluslararası “En İyi Prodüksiyon” ödülüne sahip, Sahne Tozu Tiyatrosu'nun 56 kişilik kadrosuyla sahnelediği “Limandaki Aşk”, görsel zenginliği, güçlü anlatımı ve tarihi atmosferiyle İzmirli izleyiciden büyük beğeni topladı. Cumhuriyet döneminden bu yana İzmir’de özel bir tiyatronun gerçekleştirdiği en yüksek bütçeli yapım olma unvanını kazandı. “HER YIL BİR PARÇASI TAMAMLANDI” Yönetmen ve yazar Çağlar İşgören’in 14-15 yıllık birikimiyle ortaya koyduğu “Limandaki Aşk” adlı tiyatro oyunu, sadece içerik ve oyunculuk açısından değil, sahneleme süreciyle de dikkat çekiyor. 2016 yılında dekor yapımına başlayan İşgören, “Önce demirlerini, sonra merdivenlerini, ardından gondolunu, perdelerini ve kostümlerini derken her yıl bir parçasını tamamladım. Sonunda ortaya devasa bir eser çıktı” diyerek süreci özetledi. İlk ismi “Soylular ve Köleler” olan eser, zamanla gelişip dönüşerek bugünkü halini aldı. İNGİLTERE TARİHİNİ KONU ALAN İLK TÜRK TİYATRO METNİ Türk bir yazar tarafından kaleme alınan ve İngiltere tarihini anlatan ilk tiyatro oyunu olma özelliğini taşıyan “Limandaki Aşk”, uluslararası arenada da başarısını kanıtladı. “En İyi Prodüksiyon” ödülünü kazanan eser, Ortaçağ İngiltere’sinde geçiyor. Oyun, farklı sosyal sınıflardan gelen Gabriel ve Annie’nin dokunaklı aşk hikâyesini merkeze alıyor. Tarihi bir fon üzerinde duygusal bir yolculuk vadeden oyun, izleyicilere aynı zamanda bir görsel şölen sunuyor. İZMİR’İN ÖZEL TİYATROSUNDA BİR İLK: EN YÜKSEK BÜTÇELİ YAPIM Oyun, pandemi döneminin hemen öncesinde prömiyer yapma aşamasına gelmişti. Ancak COVID-19 salgını nedeniyle süreç ertelendi. Sonunda 2020 sonu veya 2021 başında prömiyerini yapan oyun, büyük ilgi gördü. İşgören, “Şu anda kadromuz bazı zamanlar 50-55 kişiye düşse de yaklaşık 70 kişiden oluşuyor. 82 farklı kostüm kullanıyoruz. Bu prodüksiyon, Cumhuriyet döneminden bu yana İzmir’de özel bir tiyatronun gerçekleştirdiği en yüksek bütçeli yapım oldu” diyerek eserin önemine dikkat çekti. Oyunun hazırlanmasında destek olan Prof. Dr. Oya Başak’a da özel teşekkürlerini iletti. YÜZDEN FAZLA TEMSİL, BİNLERCE İZLEYİCİ Oyunun ikinci yönetmeni Duygu Asker Aksoy, “Zannediyorum İzmir tarihinde bir özel tiyatronun çıkardığı en büyük prodüksiyon bu. Bu temsili yüze yakın kez oynadık ve İzmirli seyircilerimizden büyük ilgi gördük” ifadelerini kullandı. Aksoy, ana karakterler Gabriel ve Annie'nin hikâyesinin Shakespeare ile bile karşılaştırıldığını belirterek, “Hem güldürecek hem ağlatacak, merakla bekletecek bir oyun. Görsel şovlarıyla seyirciyi etkileyecek. Aynı zamanda bir müzikal; şarkıları da seyirciyi mest edecek” dedi. OYUNCULARIN GÖZÜNDEN ANNİE VE GABRİEL Oyunun başrol karakterlerinden Annie’yi canlandıran oyuncu Çağla Karayel, karakterinin duygu geçişlerini ve yaşadığı trajediyi şu sözlerle anlattı: “Annie, hem çok mutlu hem çok üzgün, hem çok şanslı hem çok şanssız bir karakter. Onu oynamak bana çok şey öğretti.” Gabriel rolünü üstlenen Arif Yıldırım ise oyunla olan bağını şu şekilde özetledi: “Pandemi döneminde bile özel izinlerle provalara devam ettik. Seyircilerimizin bu duygusal ve görsel şölenle etkilenmesini umuyorum.” GÖSTERİM TARİHLERİ VE SAHNE BİLGİSİ Limandaki Aşk, 16-17-18-23-24-25-30-31 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde Sahne Tozu Tiyatrosu Haldun Dormen Sahnesi'nde tiyatroseverlerle buluşacak. Oyunun görkemli yapısı ve güçlü oyuncu kadrosu, İzmir’in kültür-sanat hayatına kalıcı bir iz bırakmayı hedefliyor.

Geri