İzmir Körfezi’ndeki kötü koku ve balık ölümleri endişe yarattı! TÜBA’dan kritik uyarı

A

Admin

Yönetici
Yönetici
İzmir Körfezi’nde geçtiğimiz yıl yaşanan kirliliğe bağlı kötü koku, hava sıcaklıklarının artmasıyla yeniden kendini gösterdi. Bayraklı, Karşıyaka ve Turan sahillerinde irili ufaklı ölü balıklar su yüzeyine çıkarken, bölgede kötü koku zaman zaman etkisini sürdürüyor.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Körfez ile ilgili 47 yıldır çalışma yürütüyorum. İlk kez 2 yıl üst üste balık ölümü gördüm. Denizimiz maalesef çok kirli. Çok fazla plankton patlaması var ve denizin rengi koyu kahverengi” dedi.

Prof. Dr. Yaşar, belediye yetkililerinin alüminyum sülfat ve kuzey sirkülasyon kanalı gibi çalışmalarının kirlilik sorununu çözmediğini belirterek, kirliliğin temel nedeninin derelerden arıtmadan akan fabrika suları ve 2007 yılında derelerin altının betonlanması olduğunu vurguladı.

GEÇMİŞTEKİ DURUM VE UYARILAR


2003 yılında yapılan çalışmalar sonucu Körfez’in masmavi bir görünüme kavuştuğu ve bu durumun basında “İzmir mucizesi” olarak yer aldığı belirtilirken, 2005’ten itibaren kirliliğin yeniden arttığı ifade edildi. Prof. Dr. Yaşar, derelerin altlarının kırılarak tüm fabrika arıtma tesislerinin çalıştırılması gerektiğini kaydetti.
 
Geri
Üst