A
Admin
Yönetici
Yönetici
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Çocuk Meclisi, çocuklardan gelen talep üzerine “Akran Zorbalığı ile Mücadele” başlıklı bir eğitim programı düzenledi. Eğitim, Sosyal Gelişim ve Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) iş birliğiyle Çocuk Çalışmaları Şube Müdürlüğü tarafından organize edildi. YIL BOYUNCA SÜREN KOMİSYON Çocuk Meclisi’nde yıl boyunca yapılan toplantılarda, akran zorbalığına ilişkin yaşanan sorunlar gündeme taşınmış ve bu alanda eğitim düzenlenmesi yönünde öneriler gelmişti. Yaz dönemi etkinlikleri kapsamında bu öneri doğrultusunda üç oturumdan oluşan bir program hayata geçirildi. “ÇOCUKLARIN İHTİYACI BİZİ HAREKETE GEÇİRDİ” İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hakları Birimi Sorumlusu Sosyolog Deniz Kesimler Çakal, çocukların akran ilişkilerinde yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiklerini belirtti. “Yıl boyunca yaptığımız toplantılarda gördük ki akran zorbalığı farklı sosyo-ekonomik özellikte ve farklı gelişim gösteren tüm çocuklar için önemli bir sorun. Çocuklar toplantılarda bazı arkadaşlarıyla sağlıklı ilişkiler kurmakta sorun yaşadıklarını ve zorbalığa maruz kaldıklarında ne yapmaları gerektiğini öğrenmek istediklerini sıklıkla ifade etti. Ayrıca hangi davranışların zorbalığın tanımına girdiği konusunda da kafa karışıklıkları yaşadıklarını fark ettik. Çocukların bu ihtiyacı bizi harekete geçirdi. Bu nedenle hiç vakit kaybetmeden bu eğitimi düzenledik” dedi. “ÇOCUKLARIN GÜÇLENDİRİLMEYE İHTİYACI VAR” Eğitimi gerçekleştiren SGDD-ASAM Gençlik Çalışanı Mikail Böke ise sürecin amaçlarını şu sözlerle aktardı: “Akran İlişkilerini İyileştirme Programı kapsamında çocuklara zorbalığa maruz kaldıklarında veya zorbalığa seyirci olduklarında neler yapmaları gerektiğini aktarıyoruz. Çocukların bu konuyu konuşmaya ve bu konuda güçlendirilmeye ihtiyacı olduğunu görüyoruz.” EĞİTİMİN İÇERİĞİ VE KAZANIMLARI Toplam 6 saat süren ve üç oturumdan oluşan eğitim programının ilk bölümünde, çocuklara akran zorbalığının tanımı ve türleri anlatıldı. İkinci oturumda ise zorbalıktaki roller ve mücadele yolları üzerine grup tartışmaları yapıldı. Son oturumda mücadele mekanizmaları ele alınarak, çocuklara bedenlerine, duygularına ve kişisel alanlarına saygı duyulması gerektiği fark ettirildi. MAHREMİYET, DUYGULAR VE SAĞLIKLI ARKADAŞLIK VURGUSU Program kapsamında çocukların, mahremiyet, kişisel sınırlar, duygularını tanıma ve ifade etme, zorbalıkla karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiği gibi başlıklar hakkında bilgi edinmeleri hedeflendi. Eğlenceli oyunlar ve grup etkinlikleriyle desteklenen eğitimlerde çocukların sosyal becerilerini geliştirmelerine ve güvenli arkadaşlık ilişkileri kurmalarına katkı sağlandı.