A
Admin
Yönetici
Yönetici
İREM BUSE KIRKKAYALI-EGE TELGRAF-İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, Ege Telgraf TV’de İbrahim Koçbaş’ın sunduğu Ayna programının konuğu oldu. İYTE’nin geçmişini, bugününü ve geleceğini anlatan Rektör Baran üniversite tercihi yapacak öğrencilere tavsiyelerde bulundu. İYTE’nin 1992 yılında kurulan bir devlet üniversitesi olduğunu eğitim dilinin yüzde yüz İngilizce olduğunu ve 3 fakülteden oluştuğunu aktaran Baran, “İYTE hocalarının yurt dışının en iyi okullarından doktora eğitimi almış ve Türkiye’ye dönmüş isimlerden oluşuyor. İYTE bir araştırma üniversitesi. Yüksek öğretim kurulunun verilerine göre Ege Bölgesi’nde birinci Türkiye’de zirvelerde. TÜBİTAK ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Türkiye’nin girişimci yenilikçi üniversite listesinde Ege Bölgesi’nde birinci Türkiye’de ilk dört üniversite arasında” dedi. DEVLET ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA BİRİNCİ İYTE’nin en büyük gücünün eğitim kadrosu olduğunu söyleyen Yusuf Baran, “Dünyanın geldiği nokta sadece bir tez yazmak değil, yaptığınız çalışmanın hayata dokunması gerekiyor. Devletler ve toplumlar üniversitelerden bölgesel ve küresel sorunların çözümünü bekliyor. Önümüzdeki beş yıl içerisinde İzmir su fakiri şehirlerden biri olacak. Yedi yıl içerisinde Türkiye’de bu tamamen yaşanacak. Bilim insanlarımızla yaptığımız projeler, sanayi kuruluşlarına verdiğimiz desteklerle birlikte İYTE, İzmir’in ve Türkiye’nin en iyi okullarından biri oluyor. Son altı yılın beşinde öğretim üyesi başına İYTE, Türkiye’de devlet üniversiteleri arasında birinci sırada” diye konuştu. ‘MODERN İKLİM İNŞA EDİYORUZ’ Bilgi üretmenin çok önemli olduğunu ve bu bilgiyle ekonomik kalkınmayı tetiklemenin çok kritik olduğunu vurgulayan Baran, “Bir rektör olarak karşınızdayım ancak karşınızda TEKNOPARK’ın CEO’su olarak oturuyorum. Aynı şey hocalarımız için de geçerli. Bir tarafta eğitimci ve araştırmacı kimliği diğer tarafta TEKNOPARK’ta istihdam yaratarak ciro yapan bir insan var. TEKNOPARK İzmir, kentin ve İYTE’nin büyük bir başarısı. Şu an TEKNOPARK İzmir’i büyüttük, Bilişim Vadisi İzmir’i getirdik ve 3 binin üzerinde tam zamanlı Ar-Ge personelinin çalıştığı bir yer haline getirdik. 2024’te 137 buçuk milyon dolar yüksek teknoloji ihracatı yaptık. 6 yılda 91.6 kat olarak bunu artırdık. 3 yıl içinde hedefimiz 1 milyar doları ve istihdamda on bin kişiyi aşmak. Şu an üçüncü bir Teknopark yapıyoruz ve bunun ismini de Teknopark İzmir Yapay Zeka Vadisi olarak koyacağız. Beş anahtar kelimemiz var; eğitim, bilim, teknoloji, inovasyon ve girişimcilik. Türkiye’ye modern bir iklim inşa ediyoruz” dedi. ‘DAHA İYİ BİR YER OLAMAZ’ “İnsan mekanik bir varlık değil” diyen Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran, “İnsanın kendine zaman ayırması gerekiyor. Biz İYTE’de iyi bir eğitim veriyoruz. Bugün okulumuzda 122 öğrenci topluluğumuz var. Bir öğrenci dalmak istiyorsa su altı topluluğumuz var uçmak istiyorsa havacılık topluluğumuz var. Sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal alanda öğrencimiz ne yapmak istiyorsa finansal, lojistik her türlü desteği veriyoruz. 2024 yılında 604 aktivite düzenledik. Günde 1,7 tane aktivite. Yurdumuzda spor salonlarına yürüyerek gidiyorsunuz. Bir öğrencinin akademik hayatı için daha iyi bir ortam olacağını düşünemiyorum. Kampüsün içinde kendine yetecek bir hayat var” diye konuştu. ‘ÇOK ÇALIŞMAK LAZIM’ “Üniversitede her bölümün iş garantisi vardır” diyen Rektör Baran, “Burada önemli olan nokta adayın tercih ettiği üniversitedir ve oyunu kurallarına göre oynamasıdır. ‘Tarih bölümü mezunları işsiz kalıyor’ deseydik İlber Ortaylı, Halil İnalcık nasıl olurdu? İYTE genetik bölümü mezunu olup Harvard Tıp Fakültesi’nden eğitim veren mezunumuz var. Hayal kurmak önemli bir şey ancak hayaller kurulduktan sonra bedellerin ödenmesi gerek. Bunun için de çok çalışmak lazım. Bize gelmiş ve hayalleri olan öğrencimize akademik eğitimi, küresel bakış açısını, girişimci olmayı, lider olmayı tüm gençlerimize öğretiriz. Gençler kendilerini en mutlu hissettikleri alanı seçsinler anne ve babalarda destek olsunlar. Hiçbir bölüm mezunu işsiz kalmaz her bölüm mezunu işsiz kalabilir. Formül çok basit. Ben şuna inanırım; hayatınızda vazgeçilmeyecek kadar iyi olacaksınız. Ben bunu genç yaşımda öğrendim” ifadelerini kullandı.