A
Admin
Yönetici
Yönetici
GENÇLERİN YÜZDE 60’I İŞGÜCÜNE KATILAMIYOR DİSK/Genel-İş tarafından hazırlanan “Türkiye’de Genç İstihdamı” raporu, gençler arasındaki işsizlik ve güvencesizlik sorununu ortaya koydu. Rapora göre, 15-24 yaş aralığındaki gençlerin yalnızca %39,5’i iş gücüne katılıyor. Geriye kalan %60,5’lik kesim ya iş aramıyor ya da iş bulamıyor. Bu tablo, gençler arasında ekonomik bağımsızlığın ne kadar zorlaştığını gösteriyor. AVRUPA’DA ZİRVEDEYİZ: GENÇ İŞSİZLİĞİ YÜZDE 17,4 Türkiye, genç işsizliği oranında Avrupa'nın zirvesine oynuyor. 2023 yılı verilerine göre 15-24 yaş grubundaki gençlerde işsizlik oranı %17,4’e ulaştı. Bu oran, AB ortalamasının (%14,5) ve OECD ortalamasının (%10,5) oldukça üzerinde. Uzmanlara göre bu durum yapısal sorunların bir göstergesi. NEET GENÇLERİN SAYISI ARTIYOR Raporda öne çıkan bir diğer çarpıcı veri, NEET gençler oldu. Yani ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin oranı %25,9. Her dört gençten biri, hem okulun hem de iş dünyasının dışında. Bu durum, sosyal dışlanma ve umutsuzluk riskini artırıyor. KADINLAR İKİ KAT DAHA DEZAVANTAJLI Cinsiyet eşitsizliği de genç istihdamında belirgin. 15-24 yaş arası erkeklerin istihdam oranı %51,7 iken, kadınlarda bu oran %26,4. Kadınların iş gücüne erişimi hâlâ büyük engellerle karşı karşıya. EĞİTİM ARTIYOR, AMA İŞ YOK İstihdam oranları, eğitim düzeyine göre değişse de üniversite mezunları bile işsizlikten muzdarip. Üniversite mezunlarında istihdam oranı %56,5’te kalırken, genel lise mezunlarında bu oran %36,4. Bu veriler, eğitimle iş bulmanın artık garanti olmadığını ortaya koyuyor. SENDİKASIZ GENÇLİK VE ARTAN YOKSULLUK 15-29 yaş aralığındaki genç işçilerin yalnızca %9’u sendika üyesi. Kayıt dışı çalışma oranı yüksek ve sosyal güvence eksikliği yaygın. 25 yaş altındaki her 5 gençten 1’i yoksulluk sınırında yaşarken, çocuklarda bu oran %21,8’e kadar çıkıyor. ÇÖZÜM NE? DİSK’TEN POLİTİKA ÖNERİLERİ Raporun sonunda, gençlerin istihdama katılımını artırmak için kamu yatırımları, özerk ve nitelikli eğitim, sendikal hakların güçlendirilmesi ve cinsiyet eşitliği odaklı politikaların hayata geçirilmesi çağrısı yapılıyor. Aksi hâlde bu tablo, kronikleşen bir sosyal sorun haline gelebilir.