A
Admin
Yönetici
Yönetici
Medicana International Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Önder Kaplan, anne sütü ve emzirme süreciyle ilgili önemli bilgiler verdi. Dr. Kaplan, "Eğer annenin sütü yeterli ve kaliteliyse, bebeğin kilosu ve beslenmesi uygunsa, bu süreçte ilk 6 ay boyunca bebek sadece anne sütüyle beslenmelidir. Su bile verilmesine gerek yoktur. Genel önerimiz, ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmedir" dedi. EMZİRME SÜRECİNDE ERKEN DÖNEM ÖNEMİ Opr. Dr. Kaplan, doğum sonrası anne ve bebek arasında ten tene temasın sağlanmasının süt üretimini teşvik ettiğini belirtti. "Annenin duygusal olarak etkilenmesi ve prolaktin hormonunun salgılanmasıyla birlikte süt üretimi hemen başlıyor. İlk gelen süt, yani kolostrum, en zengin süttür. Bu süt, bebek açısından en önemli bağışıklık sistemini sağlayan besindir. Bu nedenle, annenin bebekle hemen buluşturulması çok önemlidir" diye konuştu. EK GIDAYA GEÇİŞ VE ALERJİ RİSKİ 6 aydan sonra ek gıdaya yavaş başlanması gerektiğini aktaran Dr. Kaplan, “Meyve püreleri, pirinç lapası gibi sulu gıdalar tercih edilebilir. Katı gıdalara hemen geçilmemelidir. Örneğin, meyve püresine başlandığında, aynı püre üç gün boyunca verilmelidir. Böylece, o meyveye karşı bir alerjik reaksiyon gelişip gelişmediği gözlemlenebilir” dedi. Ayrıca, bu süreçte anne sütü bırakılmamalıdır ve emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi önerilmektedir. ANNE SÜTÜNÜN ALERJİYE KARŞI KORUYUCU ETKİSİ Dr. Kaplan, anne sütünün bebeği dış etkenlere karşı alerjik reaksiyonlardan koruduğunu belirterek, “Anne doğal bir kaynak olduğu için, tamamen doğal ve bebeğe uygun gıdaları aktarmış olur. Her mama türü incelendiğinde içinde farklı katkı maddeleri veya bileşenler bulunabilir. Ancak anne sütü homojendir ve bebeğe özel olarak üretilmiştir” ifadelerini kullandı.