Hepsi değişiyor! Emekli maaşı, evde bakım ve dul yetim maaşlarında yeni düzenleme

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
2025 yazı, milyonlarca kişi için mali takvimin en kritik dönemi olacak. Emekli maaşından evde bakım yardımına, bayram ikramiyesinden promosyon ödemelerine kadar tüm başlıklarda artış gündemde. İşte ay ay yeni gelir planı... Türkiye genelinde milyonlarca emekli, memur, dul, yetim ve sosyal yardım alan vatandaş için 2025 yazı yüksek enflasyonun etkilerini dengeleyecek birçok yeni düzenleme ile geçecek. Maaşlar, ikramiyeler ve sosyal ödemeler artacak; yeni promosyon tutarları belirlenecek. Özellikle Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları gelir planlamasında belirleyici olacak. MAYIS: PROMOSYONLAR YENİDEN BELİRLENİYOR Mayıs ayında yaklaşık 600 bin kamu işçisi için toplu sözleşme sürecinin tamamlanması bekleniyor. Sendikaların talepleri arasında, günlük brüt 1.800 TL taban ücret ile yılın ilk yarısı için %50, ikinci yarısı için %25 zam ve ek %10 refah payı öne çıkıyor. Öte yandan bankalarla SGK arasında yapılacak yeni görüşmeler sonucunda, emekli promosyonları da yeniden şekillenecek. Şu anda 8-12 bin TL arasında değişen promosyonların, özel bankalar aracılığıyla 27 bin TL’ye kadar çıkabileceği belirtiliyor. HAZİRAN: BAYRAM İKRAMİYESİ HESAPLARA YATIYOR Kurban Bayramı bu yıl 6-9 Haziran tarihlerine denk geliyor. Buna bağlı olarak, 4.000 TL olarak belirlenen bayram ikramiyesi 2-5 Haziran arasında ödenecek. Bu ödeme yalnızca emeklileri değil, dul, yetim ve hak sahiplerini de kapsıyor. Ödemeler, kişilerin hisseleri oranında hesaplanacak. TEMMUZ: ZAM AYI - TÜM GELİRLERDE ARTIŞ Temmuz ayında memurlar, emekliler ve sosyal yardım alanlar için ikinci zam dönemi başlıyor. Bu artışla birlikte birçok ödeme kaleminde güncelleme yapılacak: 65 Yaş Aylığı: 4.664 TL → 5.443 TL %40-69 Engelli Aylığı: 3.723 TL → 4.345 TL %70 ve Üzeri Engelli Aylığı: 5.585 TL → 6.518 TL Evde Bakım Yardımı: 10.125 TL → 11.817 TL Aile Yardımı: Eşi çalışmayanlar için: 2.301 TL → 2.686 TL 0-6 yaş çocuk: 506,28 TL → 590,88 TL 6 yaş üstü çocuk: 253,14 TL → 295,44 TL Ayrıca kıdem tazminatı tavanı da artıyor. Mevcut 46.655 TL’lik sınır, yüzde 16,71’lik öngörülen artışla birlikte 54.451 TL’ye yükselecek. AĞUSTOS: MEMURLAR İÇİN TOPLU SÖZLEŞME ZAMANI Ağustos ayında memurlar ve memur emeklileri için 2026 ve 2027 maaş artışlarını belirleyecek toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak. Zam oranlarının yanı sıra, ek ödemeler, sosyal haklar, mesai düzenlemeleri ve mali talepler bu toplantılarda masaya yatırılacak. YAZ DÖNEMİ TÜM GELİRLERİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRECEK Emekliden memura, sosyal yardım alan vatandaşlardan kamu çalışanlarına kadar herkesin gelirinde önemli değişikliklerin yaşanacağı bir döneme giriliyor. Gözler şimdi, enflasyon verilerinde ve hükümetin açıklayacağı yeni zam oranlarında. Kaynak: Haber Merkezi

Geri