A
Admin
Yönetici
Yönetici
Yazın kavurucu sıcaklarında serinlemek isteyen Şanlıurfalıların vazgeçilmez tercihi bu yıl da meyan kökü şerbeti oldu. Türkiye’de en çok tüketildiği illerin başında gelen Şanlıurfa’da, özellikle tarihi Suruç ilçesinde şerbet satıcıları sokaklarda yerini aldı. Suruç sokaklarında yankılanan “meyan şerbeti” sesi, hem yerli halkın hem de kente gelen turistlerin ilgisini çekiyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan, buz gibi servis edilen şerbet; Ramazan’dan bayrama, yaz düğünlerinden günlük yaşamın her anına kadar Şanlıurfa kültürünün vazgeçilmez bir parçası olarak biliniyor. YARIM ASRA YAKIN MESLEK TECRÜBESİ Şehrin en eski şerbet ustalarından 58 yaşındaki Mehmet Aydur, yaklaşık 30 yıla yaklaşan meslek hayatında sırtındaki şerbet güğümüyle sokak sokak dolaşarak satış yapıyor. Aydur, meyan kökü şerbetinin yalnızca serinletici bir içecek olmadığını vurgulayarak, “29 yıldır bu mesleği severek sürdürüyorum. Bir hizmet yapıyorum. Çok şükür karnımız doyuyor. Kimseye muhtaç değiliz. Meyan kökü, mide ve böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir. Günlük 2 güğüm satış yapıyorum” dedi. SADECE BİR İÇECEK DEĞİL, BİR KÜLTÜR Meyan kökü şerbeti, bölgede sadece bir serinleme aracı değil, aynı zamanda bir kültür mirası olarak kabul ediliyor. Geleneksel tarifin korunması, usta-çırak ilişkisiyle yeni nesillere aktarılması, içeceğin Şanlıurfa’daki önemini daha da artırıyor.