Hem hafif hem besleyici! Unutulmaya yüz tutmuş Anadolu Lezzeti! Köylüler ellerinde topluyor

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Karadeniz ve İç Anadolu köylerinde yüzyıllardır yapılan sirken aşı, baharın gelişiyle birlikte tarlalarda kendiliğinden çıkan sirken otlarından hazırlanıyor. Köylü kadınlar tarafından tek tek toplanan bu ot, katkısız ve doğal yapısıyla sofralara sağlık getiriyor.

HEM BESLEYİCİ HEM LEZZETLİ


Sirken otu; yüksek lif oranı, vitamin ve mineral zenginliği sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor. Hafif ve sindirimi kolay olan bu yemek, özellikle ilkbahar sofralarında sıklıkla tüketiliyor. Şehirlerde unutulsa da yöresel mutfağa olan ilgiyle yeniden gündeme geliyor.

SİRKEN AŞI TARİFİ


Sirken aşı çorbası, yoğurtlu ve otsu aromasıyla yayla çorbasını andırıyor. Evde hazırlanışı şu şekilde:

Malzemeler:


2 demet sirken otu

1 adet kuru soğan

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı bulgur

1 yemek kaşığı pirinç

1 diş sarımsak

4 su bardağı sıcak su

Tuz

Üzeri için: Sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kızdırılmış pul biber

Yapılışı:


Sirken otlarını doğrayın.

Tencerede zeytinyağını ısıtıp doğranmış soğanı kavurun.

Bulgur ve pirinci ekleyip birkaç dakika karıştırın.

Sirken otlarını ekleyin, sıcak suyu ilave edin. Tuzunu ayarlayın ve kısık ateşte otlar yumuşayana kadar pişirin.

Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış pul biber gezdirerek servis edin.

(SÖZCÜ)
 
Geri
Üst