A
Admin
Yönetici
Yönetici
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziran ayında toplanan inek sütü miktarı yıllık bazda artış göstererek 934 bin 745 tona ulaştı. Ancak üretimdeki artış her ürün için geçerli değil; içme sütü ve yoğurt üretimi yükselirken, mayıs ayına göre toplanan süt ve bazı ürünlerde düşüş dikkat çekiyor. Süt ve süt ürünleri sektöründe yaşanan bu dalgalanmalar, haziran rakamlarıyla netleşti. İNEK SÜTÜ ÜRETİMİNDE YILLIK ARTIŞ Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziran ayında Türkiye genelinde toplanan inek sütü miktarı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,9 artarak 934 bin 745 ton oldu. Ocak-haziran döneminde toplam süt üretimi de yüzde 0,8 yükselerek 5 milyon 769 bin 506 tona ulaştı. İÇME SÜTÜ VE YOĞURT ÜRETİMİNDE YÜKSELİŞ İçme sütü üretimi haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,7 artarak 124 bin 852 ton olarak kaydedildi. Yılın ilk altı ayında ise içme sütü üretimi yüzde 6,9 artışla 830 bin 958 ton oldu. Yoğurt üretimi de haziranda yüzde 2,6 artarak 115 bin 531 tona, ocak-haziran döneminde ise yüzde 3,8 yükselerek 660 bin 563 tona ulaştı. PEYNİR, AYRAN, KEFİR VE YAĞ ÜRETİMİNDE DEĞİŞİM İnek peyniri üretimi haziran ayında yüzde 5,4 artışla 66 bin 19 ton, ocak-haziran döneminde ise yüzde 1,8 yükselerek 414 bin 151 ton olarak gerçekleşti. Ayran ve kefir üretimi haziran ayında yüzde 11,7 artarak 88 bin 403 tona, yılın ilk altı ayında ise yüzde 7,6 artışla 486 bin 756 tona çıktı. Tereyağı ve sade yağ üretimi de haziran ayında yüzde 18,8 artışla 9 bin 129 ton, ocak-haziran döneminde ise yüzde 11,2 yükselerek 58 bin 553 ton oldu. BAZI ÜRÜNLERDE DÜŞÜŞ GÖZLENDİ Ancak tüm ürünlerde artış yaşanmadı. Mayıs ayında 999 bin 348 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı haziran ayında yüzde 6,5 azaldı. Aynı dönemde 131 bin 232 ton olan içme sütü üretimi de haziranda yüzde 4,9 düşüş gösterdi. Bu veriler, süt ve süt ürünleri sektöründe bazı kalemlerde güçlü artışlar yaşanırken, bazılarında dalgalanmalar olduğunu ortaya koyuyor. (AA)