A
Admin
Yönetici
Yönetici
Hatay’da üretilen maydanoz balı, coğrafi işaret başvurusu ile değerine değer katmaya hazırlanıyor. Arsuz ve Samandağ ilçelerinde arıcılar, maydanoz çiçeklerinin nektarlarından ürettikleri bu özel balı toplamak için her yıl tarlalara akın ediyor. Sindirimi kolaylaştıran ve amino asit bakımından zengin olan maydanoz balı, 850 gramlık kavanozlarda 450 liradan satışa sunuluyor. Hatay Arı Yetiştiricileri Birliği ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen “Yeşil Balın Özü, Hatay’ın Maydanozu” projesi kapsamında, balın coğrafi işaret belgesi alması için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapıldı. Birlik Başkanı Mehmet Ekici, maydanoz balının antioksidan değerinin oldukça yüksek olduğunu, kristalize olmasının doğal balın kalitesini gösterdiğini vurguladı. Yıllık yaklaşık 40 ton üretim gerçekleşen maydanoz balının, coğrafi işaret belgesi aldıktan sonra hak ettiği değeri kazanacağını söyleyen Ekici, balın laboratuvar analizlerinde diğer yayla ballarına kıyasla yüksek enzim ve besin değerlerine sahip olduğunu belirtti. Üreticiler ise hem ailelerinin tüketimi hem de artan talep doğrultusunda bu nadide ürünü müşterilerine sunmaya devam ediyor. (Sözcü)