A
Admin
Yönetici
Yönetici
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) meydana gelen büyük orman yangını adayı adeta felç etti. Limasol kentinin kuzeyinde Çarşamba günü başlayan yangında iki kişi hayatını kaybederken, en az 100 kilometrekarelik alan kül oldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yardım teklifi ise yanıtsız bırakıldı. YÜZLERCE KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ, ARAÇTA CAN VERDİLER Yangının başladığı bölge, Limasol’un şarap üretim merkezleriyle bilinen dağlık kesimlerinde yer alıyor. Alevler kısa sürede kırsal alanlardan yerleşim bölgelerine ulaştı. Polis, yanmış bir araçta iki kişinin cansız bedenine ulaştığını duyurdu. En az on kişi yaralandı, Yaralılardan ikisinin durumu ağır, Yüzlerce kişi bölgeden tahliye edildi. Şehir, yangının ardından kızıl dumanlarla kaplandı, bölgedeki birçok bina ve araç tamamen kullanılmaz hale geldi. AŞIRI SICAK VE RÜZGAR YANGINI BÜYÜTTÜ Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemezken, 43-44 dereceye varan hava sıcaklıkları ve yön değiştiren sert rüzgarlar, müdahaleyi güçleştirdi. İtfaiye sözcüsü Andreas Kettis, “Yangınla mücadelede en büyük engel şiddetli rüzgâr oldu” açıklamasında bulundu. Alevlerin tehdit ettiği bölgeler arasında, adanın en büyük içme suyu kaynaklarından biri olan Kouris Barajı da yer alıyor. Yetkililer, barajın doluluk oranının sadece %15,5 olduğunu belirtti. KKTC’DEN DESTEK TEKLİFİ: CEVAP VERİLMEDİ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, komşu bölgedeki yangına müdahale etmek amacıyla yardım teklifinde bulundu. Ancak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yetkilileri bu teklife herhangi bir yanıt vermedi. Buna karşılık GKRY, Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması kapsamında yardım istedi. İspanya’nın iki yangın söndürme uçağı göndermesi beklenirken, Ürdün de destek sözü verdi. (SÖZCÜ)