A
Admin
Yönetici
Yönetici
Kentin farklı sahnelerinde perde açan çok sayıda dramatik tiyatro örneği var. Kimisini bu köşe aracılığıyla sizlere duyurmaya çalışıyorum. Ancak bugün, farklı bir performanstan bahsetmek yerinde olacak. İzmir’de 3 sezondur yoluna doludizgin devam eden bir tek kişilik tiyatral dans performansı ‘Gong’dan bahsedeceğim. Filiz Bozkuş Al’ın sahneye taşıdığı ‘Gong’, bir insanın yaşam döngüsünü, sanatçının beden dili ve mimikleriyle gözlerimizin önüne seriyor. Performans, ‘Doğum, Bebeklik-Çocukluk, Gençlik, Yolunu Bulmaya Çalışma, Zorunluluklar, İradeyi Kaybediş/Kayboluş İnsanın Gölgesiyle/ Kötüsüyle Mücadelesi Kriz, Fark ediş/Dönüşüm’ bölümlerinden oluşuyor. Sanatçının anlatmayı dert edindiği konu hepimiz için tanıdık olsa da ki bu döngünün içinde yaşıyoruz; performansın bunu kavrayış ve aktarış biçimi, kullanılan ses tasarımı ile koreografisi baştan aşağı özgün bir işle karşılaşmamızı sağlıyor. Oyun ayrıca her sahneleyişte değişen, yenilenen bir yapıya sahip. Bu değişimi seyirci için özel buluyorum. İnsan, yapısı itibariyle zihinsel ve duygusal olarak yenilenen bir canlı… Sahnede yaratılan bu değişim ile birden fazla kez izleyen seyirciye bile deneyimleyecek yeni duygular keşfetme fırsatı sunuyor. Sahne sanatlarının zihinlerimizde uçsuz bir dünya açıyor olması, onun büyüsünü oluşturan en önemli özelliklerinden biri olduğunu sanıyorum. ‘Gong’ da bu büyünün bir meyvesi gibi geliyor bana. Performans seyircileri, kendi iç dünyalarına bir yolculuk yapması için provakatif bir tutumla teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu yolculuğun seyircide karşılık bulduğu da aşikar. Oyun üç sezondur hem İzmir’de kendisine ait bir kitle yaratmış hem de Türkiye’nin çeşitli illerinde başarıyla sahnelenmiş. Umarım sanatçı, kente ve sanata değer katmaya devam eder… Unutmadan; Gong, Filiz Bozkuş Al’a 2023 yılında Özdemir Nutku Tiyatro Ödülleri Yılın Kadın Oyuncusu ödülünü de getirmiş. Gong’un proje tasarımı Filiz Bozkuş Al’a aitken, kostüm tasarımında Aynur Kök, müzik ve ışık tasarımında da Kerem Al imzası var. Performans İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerinde sahnede olmayı sürdürecek. ‘Sahnede farklı bir büyü arıyorum’ ya da ‘Dramatik tiyatronun dışında bu kentin ürettiği neler var?’ diyenlere duyurulur. *** Önemli bir ihtiyaçtı Duymuşsunuzdur; Buca Kaynaklar’daki Gölet Tesisleri’nde bulunan Zeki & Metin Amfi Tiyatro yenilendi ve bu hafta itibariyle kentlinin hizmetine girecek. Çocuk yaşta burada çeşitli etkinlikler izlediğimi ve aktif olarak kullanıldığını hatırlıyorum. Ancak uzun yıllardır sanata ev sahipliği yapmak açısından atıl kalmış, bakımsız bir halde duruyordu. Sanırım, Buca Belediye Başkanı Görkem Duman konuya el atmasa, daha uzun yıllar da kimse fark etmeden bu hazine atıl kalmaya devam ederdi. Bu hassasiyeti dolayısıyla Buca’da yaşayan biri olarak; Buca Belediyesi çalışanlarına ve Başkan Görkem Duman’a teşekkür etmek isterim. İzmir’in en kalabalık ilçesi olan, içinde Dokuz Eylül Üniversitesi gibi köklü bir kurumun kampüslerini dolayısıyla çok sayıda genci barındıran Buca’da, elle tutulur bir sahne olmayışı büyük bir sorundu. Zeki & Metin Amfi Tiyatro yenilenen haliyle bu soruna bir ölçüde çözüm sunacaktır. Umarım, yakın zamanda dört mevsim kullanılabilecek, çok amaçlı salon olmaktan ziyade sahne sanatlarına ev sahipliği yapabilecek donanımda farklı sahneler de ilçeye ve kente kazandırılır…