GERÇEK BİR ASKER DİZİSİ: SİYAH BERE

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Özellikle terör örgütü PKK'nın kendini fesh ettiğini açıklamasından sonraki ilk Milli Savunma Bakanlığı toplantısı olması açısından önemliydi. Ancak be basın toplantısını değil, bambaşka bir konuyu sizlerle paylaşacağım bugün. Bakanlık son haftalarda, her basın toplantısını farklı bir yerde gerçekleştiriyor. Harita Genel Müdürlüğü, İstihkam Tugay Komutanlığından sonra bu kez adres yine Milli Savunma Bakanlığıydı ancak toplantının ardından farklı bir etkinlik de vardı. TRT'nin Dijital platformu Tabii yapımı, dünyanın ilk tankçı dizisi Siyah Bere'nin gala gösterimi gerçekleşti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı da oradaydı. ASFAT GENEL MÜDÜRÜ MUSTAFA İLTAŞ: ASKERİMİZİN YANINDAYIZ Dizinin çekimlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait 40 adet M60T tank, 2 adet ATAK helikopteri, 1 Sikorsky helikopteri, 10 adet KİRPİ, 2 adet Ambulans KİRPİ, Zırhlı Personel Taşıyıcılar ve çok sayıda askerî personel taşıma aracı kullanılmış. Yerli ve Milli tank ALTAY da unutulmamış. Ayrıca patlama sahnesi için birebir ölçülerde bir M60T tankı ile kullanılan mühimmat ASFAT ve MKE işbirliği ile özel olarak üretilmiş. Galada ASFAT Genel Müdürü Mustafa İltaş ile de sohbet etme imkanı buldum. Kendisi, daima Türk Askerinin güvenliğini öncelediklerini, dizide de bunun aktgarılması için yapıma tam destek verdiklerini dile getirdi. MKE MÜHİMMATLARI KULLANILDI. Makine kimya endüstrisi Genel Müdürü İlhami Keleş de Galadaydı. Gala sonrası kokteylde, Onunla da ayaküstü sohbet etme fırsatı buldum. Keleş, tankın topundan makineli tüfeğini MKE'nin yaptığını, hatta siyah berelilerin eli kolu mahiyetindeki bütün mühimmatları MKE'nin yaptığını, diziden de hiçbir desteği esirgemediklerini ifade etti. Yani yıllardır Mehmetçik attığını vurabilsin, atıldığında vurulmasın, vurulsa da yara almasın diye en ileri teknoloji mühimmatları üreten MKE, en ileri korunma araçları üreten tüm savunma şirketlerimizin hünerleri de Türk Milletine gösterilme şansı buldu. Önümüzdeki günlerde, ben de Türkiye'nin tek yerli milli savunma teknolojileri televizyon programı olan TeknoKalkan için hem MKE hem de ASFAT'ta çekimler yapacağım. O teknolojiyi de arkasındaki hummalı çalışmayı da Lider Haber TV ekranlarına getirmeye çalışacağım. OYUNCULAR ASKERİ EĞİTİM ALDI Galanın ardından dizinin başrol oyuncuları ile röportajlar gerçekleştirdim. Dizide tankta nişancı Uzman Çavuşu canlandıran Doğukan Polat, dizi için zorlu bir eğitimden geçtiklerini ve çekimler boyunca Tank ile anlatılmaz bir bağ kurduklarını anlattı. Dünyanın ilk tankçı dizisinde böyle bir rolde yer almaktan duyduğu gururu dile getirdi. Dizinin bir diğer başrol oyuncusu ve tankın sürücüsü Mehmet Uzmanı canlandıran Erkan Sever de gerçekten mükemmel bir performans sergilemiş. Bir yanda ailesi diğer yanda vatanı için çok sevdiği işi. İki arada bir derede kalmış, eşinin psikolojik baskıları nedeniyle yıpranmış ve tüm bunları izleyiciye aktaran kusursuz bir performansla yer alıyor dizide. Onunla da röportaj yaptık. Diziyi kendisinin de ilk kez izlediğini belirten Erkan Sever, yapım ekibinde yer alan diğer emek sahiplerini övdü. "Evet biz üzerimize düşeni yaptık ama onlar da mükemmel bir iş çıkarmışlar" dedi, ekibe teşekkür etti. Dizinin kadın başrolü Özge Gürel, hem Türk askerini, hem de onların verdikleri emeği göstermesi bakımından bizim için de çok önemli. Umarım askerimizle empati yapabilmişizdir" diye konuştu. Bütün oyuncuların yaptıkları işin ciddiyetinin farkında olduklarını gördüm ve gala gösteriminde olduğum için ben de gururlandım. GÖREV VE VİCDAN ARASINDAKİ İNCE ÇİZGİ “Siyah Bere”, yalnızca çatışma sahneleriyle değil, görev ile vicdan arasındaki ince çizgide yürüyen askerî hikâyesiyle de öne çıkıyor. Çekimler, Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda gerçek araçlarla çekilmiş. Hiçbir masraftan kaçınılmamış. Dünya sinemasındaki son teknolojiler kullanılmış. Gerçek mermi, gerçek tank, gerçek zırhlılar. TRT bir başyapıt ortaya koymuş. TRT'DEN BİR RİCA Galada TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı da vardı. Konuşmasında "askerimizin kahramanlığını en doğru şekilde aktarmaya çalıştık" dedi. TRT'nin Zahid Sobacı yönetiminde son dönemde bu türden milli meselelerimize parmak basan, bir yandan gücümüzü gösterirken, diğer yandan milli birliğimizi diri tutan yapımlara imza atması dikkatlerden kaçmıyor. Gala sonrasında Zahid beye, dizinin TRT açık kanallarında yayınlanıp yayınlanmayacağı soruldu. Zahid bey, televizyonda yayınlanmayacağını, Tabii platformunda kalacağını söyledi. Ancak ben kendisinden naçizane bir ricada bulunmak istiyorum. Büyük çoğunluğu Anadolu'nun dört bir yanından gelen Uzman Çavuşlarımızın aileleri internet kullanmayı bilmez Mesleğimiz nedeniyle Uzman Çavuşlarımızın, sözleşmeli erlerimizin ailelerinin hangi şartlarda yaşadıklarını görüyoruz. Kahramanlarımızın aileleri bu tür teknolojileri takip edebilecek imkanlara pek sahip değiller. Evet Türkiye 780 bin kilometrekareden ibaret değil, Tabii platformu özellikle Uluslararası arenada yapımlara erişim için çok önemli. Bir gassal dizisi açık kanalda yayınlansın demiyorum fakat bu Siyah Bere adlı bence efsane dizi, bir süre sonra açık kanalda da en az bir kere olsun yayınlansın. Önümüz yaz tatile giren dizilerin yerine yayınlansa da, analar babalar evlatlarının ne şartlarda görev yaptığını görse, gençlerimiz askerliğin kutsallığını hissetse olmaz mı? Daha önce de çok sayıda askeri dizi çekilmişti ama bu dizi terör örgütü PKK’nın kendini feshettiği bu zaman diliminde yayına girmesiyle zamanlama açısından da önemli. Bölücü örgütün kendini nasıl fesh etmek zorunda bırakıldığını, hiçbir şekilde hareket alanı bırakılmadığını net şekilde ortaya koyuyor. Emeği geçen herkesin eline sağlık. Bundan sonra bu dizinin izleyici sayısının artması için çalışmayı da kendime görev edindim. Buradaki amacım da aslında bu. MSB’YE ÖZEL TEŞEKKÜR Başta da belirttiğim gibi dizinin galasını, haftalık basın bilgilendirme toplantısının ardından yine Milli Savunma Bakanlığı yerleşkesi içindeki konferans salonunda izledik. Öncelikle her hafta bakanlık binasına giden biri olarak böyle bir konferans salonu olduğunu bile yeni öğrendim ve bununla da gurur duydum. Bakanlığa girişimizden galanın gösterimine kadar her şey kusursuzdu. Galadan sonra, röportajlarımızı rahatlıkla yapabilmemiz için diziyi katkı sunanları içeren fonlar hazırlanmış. Basın mensupları olarak bu fonların önünde röportajlarımızı gerçekleştirdik. Hazırlanan kokteyl masalarında Sayın Bakan Yaşar Güler ve kuvvet komutanları başta olmak üzere, TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı ile ayaküstü sohbet imkânı bulduk. Klasik kokteyl içeriklerinden ziyade, öğleyi bulan saatin de dikkate alınıp, yemeğe varan ikramlar da gözden kaçmayan detaylardandı. Tekrar başta Bakanlık Basın Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk olmak üzere, gelen yüzlerce davetliyle tek tek ilgilenmek için arı gibi çalışan, duraklamadan organizasyonu yönetme gayretinde olan MSB Basın ekibine, hizmet noktasında emek veren, garsonundan mutfaktaki personele kadar herkese teşekkürü borç bilirim.

Geri