Genç ressamdan içten bir saygı duruşu: “Atatürk Portreleri” sergisi

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Genç ressam Emirhan Bıçakçı'nın “Atatürk Portreleri” isimli sergisi, İstanbul ve Ordu’nun ardından başkent Ankara’da ziyarete açıldı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen sergi, Ankara’daki İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde sanatseverlerle buluştu. Yağlı boya, karakalem ve karışık tekniklerle hazırlanan 34 eserin yer aldığı sergi, 11 Ağustos’a kadar açık kalacak. PORTRELERDE İÇSEL BİR YANSIMA Atatürk portrelerini ilk olarak üniversitede öğretmeninin duvarında gördüğü bir eserden etkilenerek çizmeye başladığını belirten Bıçakçı, eserlerinde yalnızca kendi duygularını değil, toplumun ortak hislerini de yansıttığını vurguladı. Bıçakçı, “Sadece kendi içimden değil, bizlerin içinden bir şeyler yansıtıyorum. Çünkü Atatürk'ün portrelerine bakmış olsak da aslında portreler bizler sayesinde var. Bizim duygularımızı var ediyor” diyerek çalışmalarının kişisel değil, kolektif bir bilinçle üretildiğini ifade etti. “SESSİZ BİR MUSTAFA KEMAL’E SES OLMAYA ÇALIŞTIM” Sanatçının en çok zorlandığı noktalardan biri ise Atatürk'ün fotoğraflarındaki sessizliği dile dökmek olmuş. Her portrenin bir anlam taşıdığını söyleyen Bıçakçı, “Aslında çoğu portresinde, yani çoğu fotoğrafında zorlandım. Çünkü hepsinde sessiz bir Mustafa Kemal vardı. Ona ses olmaya çalıştım ve Mustafa Kemal'e ses olmaya çalışırken kendimi kaybettim” sözleriyle duygusal bir süreci anlattı. MİLLİYETÇİ YÖN VE HALK SEVGİSİ ÖN PLANDA Bıçakçı, sergiyle birlikte Atatürk’ün özellikle milliyetçi yanını ve halka duyduğu sevgiyi vurgulamak istediğini belirtti. “Bize verdiği sevgi ve değeri ifade eden yanını göstermek istedim. Zaten tek bir an bütün her şeyi ifade ediyor. Bize bağışladığı, bize ait ettiği bütün her şeyi” diyerek Atatürk’ün mirasına dair güçlü bir mesaj verdi. ZİYARETÇİLER İÇİN AÇIK TARİH Sanatçı tarafından uzun ve titiz bir çalışmayla hazırlanan “Atatürk Portreleri” sergisi, Ankara’daki İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde 11 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilecek. Sergi, Atatürk’ün çok yönlü kimliğini sanat aracılığıyla keşfetmek isteyenler için anlamlı bir fırsat sunuyor.

Geri