Gelirinizi 3 kat artıracak SGK hakkı! Tek dilekçeyle başvuru için şartlar açıklandı

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), belirli şartları yerine getiren vatandaşlara aynı anda 3 farklı emekli maaşı alma imkanı sunuyor. Bu hak sayesinde kendi emekli maaşına ek olarak dul ve yetim aylıkları bağlatmak mümkün oluyor.

NASIL 3 MAAŞ ALINABİLİYOR?

SGK sisteminde her vatandaşa normal şartlarda tek maaş bağlanıyor. Ancak bazı durumlarda, iki veya üç maaş almak yasal olarak mümkün. En yaygın örnek, kendi emekli maaşına ek olarak eşten dul aylığı ve anne-babadan yetim aylığı alınması.

Emekli Maaşı-2

DUL AYLIĞI ŞARTLARI

Eşin vefatı durumunda, dul aylığı bağlanabilmesi için sigorta başlangıç tarihi ve prim gün sayısı dikkate alınıyor.

1 Ekim 2008 sonrası sigorta başlangıcı olanlarda: En az 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim şartı.

1 Ekim 2008 öncesi sigorta başlangıcı olanlarda: 1800 gün prim yeterli.

Eş SSK veya Bağkur emeklisi ise maaşın %50’si, Emekli Sandığı emeklisi ise maaşın %75’i dul aylığı olarak bağlanıyor.

Emekli Ikramiye Kurban Bayramı (2)

ÜÇÜNCÜ MAAŞ: YETİM AYLIĞI

Geliri üçe katlayan asıl durum, anne veya babadan yetim aylığı bağlanmasıyla gerçekleşiyor.

Vefat 1 Ekim 2008’den önce gerçekleşmişse:

SSK’dan alınacak maaşların yüksek olanı tam, düşük olanı yarım ödeniyor.

İkisi de Bağkur’lu ise yüksek olanın tamamı, düşük olanın yarısı veriliyor.

İkisi de memursa yalnızca tercih edilen maaş bağlanıyor.

Anne ve baba farklı sigorta statüsündeyse iki maaşın da tamamı ödenebiliyor.

Belediye Sirketi Iscileri Emekli Ayligi Alarak Calismaya Devam Edebilir Mi

BAŞVURU SÜRECİ

3 maaş hakkından yararlanmak için SGK’ya dilekçe ile başvurmak gerekiyor. Kimlik ve sigorta bilgileri ile gerekli belgeler teslim edildikten sonra, şartlar uygunsa maaş bağlama işlemi başlatılıyor.

Geri