Ford işçileri uyarı grevine gitti: Elektrikli araçlara geçiş beklentileri karşılamadı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Almanya'nın Köln kentinde 1930'dan bu yana üretim yapan ve 11 bin 500 kişinin çalıştığı Ford fabrikasında işçiler, bir gün süreli uyarı grevine gitti. Amerikan şirketi Ford, Almanya’da ciddi bir krizle karşı karşıya. Aralarında çok sayıda Türkiye kökenlinin de bulunduğu işçiler, 2027 yılına kadar istihdamı 2 bin 900 kişi azaltmayı planlayan Ford fabrikasıyla yapılan müzakerelerde şirket üzerindeki baskıyı artırmak istiyor. Ford, iki yıl önce, Köln’deki fabrikalarda üretimi tamamen elektrikli araçlara dönüştürmeye başladı. Umutlar büyüktü. Ancak, elektrikli araçlar işi beklentilerin çok altında kaldı. Otomobil Yönetimi Merkezi (CAM) Direktörü Stefan Bratzel, bu durumu şöyle açıklıyor: Ford, elektrikli mobiliteye geçişte geç kaldı ve çekingen davrandı. Bu da şimdi bedelini ödüyor. Çünkü üretim maliyetli ve ana bileşenler Volkswagen’den satın alınıyor. "Ford için katma değer çok yüksek değil, bu da işi cazip olmaktan çıkarıyor," diyor otomotiv uzmanı Bratzel. Örneğin, Ford Explorer elektrikli aracının en uygun fiyatlı versiyonunun liste fiyatı 39.900 Euro. Rakipler ise daha ucuza üretim yapıyor ve rekabeti artırıyor. Bratzel, şunları ekliyor: "Çinli üreticiler pazara giriyor ve rekabeti ciddi şekilde artırıyor." Alman resmi verilerine göre, yeni kayıtlarda Ford’un payı yüzde 3,5’e geriledi; iki yıl önce bu oran yüzde 5,0 idi. Köln Ford Fabrikası’nda sendika öncülüğünde ilk resmi grev İşçiler, dün Köln’deki Ford fabrikası önünde protesto gösterisi yaptı. Bu, Köln Ford fabrikası tarihinde sendika öncülüğünde ilk resmi grev oldu. İşçiler ve sendika arasındaki görüşmeler düne kadar 12 kez yapıldı, ancak taraflar uzlaşamadı. Geçen hafta, çalışanlar ve sendika, ilk resmi grev kararını oylamaya sundu ve büyük çoğunlukla kabul edildi. Bu nedenle, fabrikadaki üretim bantları bugün sabah itibarıyla durdu; çünkü Ford çalışanlarının %90’ından fazlası IG Metall’e üye. Şu anda, Köln’de Ford’da 11.500 kişi çalışıyor. Ford fabrikasında ilk grev 1973 yılında yapıldı Köln Ford fabrikasında, 100 yıl aradan sonra ilk kez sendikalı bir grev gerçekleşti. Ford Köln'de, ılk kez 1973'te hiçbir kurumsal sendika tarafından organize edilmeyen bir grev gerçekleşmişti. O zamanlar, çoğunluğu Türkiye kökenli binlerce çalışan iş bırakmıştı. IG Metall, bu iş durdurmayı reddetmişti. 2027’ye kadar her dört işten biri işten çıkacak ABD’li otomobil devi, bu nedenle ciddi personel tasarrufu yapmak zorunda kalıyor. Kasım ayında yönetim, Köln’deki 11.500 çalışan arasında 2027’ye kadar yaklaşık 2.900 işten çıkarma planını açıkladı. Bu, çalışanların dörtte birinin işten çıkması anlamına geliyor. Şirket, son zamanlarda kademeli olarak işten çıkarmalara başladı: 2018’de Köln’de yaklaşık 20.000 kişi çalışıyordu.

Geri