A
Admin
Yönetici
Yönetici
İzmir’in Foça ilçesinin tanınmış turizmci ve yerel tarih araştırmacısı Sebahattin Karaca, “Kadim Foça Mor Kentin Hikayeleri” adlı kitabını yayımladı. Daha önce “Aliağa’nın Antik Kentleri” ve “Ceketim Foça’da Kaldı” adlı eserleri bulunan Karaca, yeni kitabında Foça’nın kent hikayelerine odaklandı. YARIM ASIRLIK DENEYİM VE TARİHİ BİR BİRİKİM Yurtiçi ve yurtdışında, ağırlıklı olarak Foça’da yarım asra yakın süredir turizm işletmeciliği yapan Karaca, yerel tarih üzerine yaptığı araştırmalarını yabancı yayınlar ve yaşayan kaynaklardan derlediği bilgilerle destekliyor. Daha önce çeşitli mecralarda yayınlanan köşe yazıları ve makalelerin ardından, bu bilgileri şimdi kitabında topladı. KİTAPTA FOÇA’NIN KADİM TARİHİ VE HİKAYELERİ Karaca’nın yeni kitabı, Foça’nın sadece yaşayan insanlarının anılarını değil, kentin kadim tarihini ve dünyada bilinirliğini artıran unsurlarını anlatıyor. Kitapta toplam 28 hikaye yer alıyor. FOÇA MORU VE KAZILARLA GELEN KANITLAR Kitabın adı, son kazılarla doğrulanan “Foça Moru” özelliği nedeniyle seçildi. Karaca, “50 yıldır Foça’da yaşıyorum. Kentin önemli bir tarihi olduğunu biliyordum. Uzun süredir araştırmalar yapıyordum. Şimdi bu araştırmaları kitaplaştırma zamanıydı. ‘Kadim Foça Mor Kentin Hikayeleri’ kitabı, Foça’nın bizzat kendi hikayelerini anlatıyor. 28 hikaye Foça’da yaşayan ya da ziyaret eden insanları kapsıyor. Foça’nın yaklaşık 3 bin, bazı kaynaklara göre 5 bin yıllık tarihi var. Özellikle M.Ö. 6. yüzyılda Akdeniz’e medeniyet yayan bir kent. Mor Kent ifadesi, 2 bin 500 yıl önce Foça’da Mor Renk Üretim Atölyeleri’nin bulunmasıyla bağlantılı. Yakında bilimsel yayınlarda açıklanacak bu bulgular, daha önce kaleme aldığım yazıları doğruladı. Bu nedenle kitabın adını ‘Mor Kentin Hikayeleri’ olarak koyduk” dedi. KİTAP NASIL TEMİN EDİLEBİLİR? Sebahattin Karaca, kitabın şu anda Foça Tükenmez Kırtasiye ve Karacam Otel lobisinde satışta olduğunu, önümüzdeki dönemde ise diğer kitapçılar ve internet satış kanalları üzerinden de temin edilebileceğini belirtti.