Fay hattının üstüne doğalgaz depolama alanı yapmışlar

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Ersin Eroğlu/ TELE1 ÖZEL İstanbul’da yaşanan 6.2 şiddetindeki depremin ardından deprem gerçeği bir kez daha Türkiye’nin gündemine oturdu. TELE1, Silivri’de bulunan fay hattının üstüne doğalgaz depolama alanı yapıldığı bilgisine ulaştı. Silivri’de karaya yaklaşık 3 mil açığa yapılan bu doğalgaz depolama alanı olası büyük İstanbul depreminde büyük tehlike oluşturuyor. ‘İSTANBUL’A ATOM BOMBASI DÜŞMÜŞ GİBİ OLUR' Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) talebi üzerine 4 yıl önce doğalgaz depolama alanında çalışan Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisi Coşar Büyükdoğan riskin ne denli büyük olduğunu TELE1’e anlattı. Büyükdoğan şunları söyledi: “4 yıl önce TPAO’nun Silivri’deki doğalgaz deposuna doldurma/boşaltma kulesi için gittik. Yaklaşık 3 ay oradaydım, bakım yaptık. Burada bir dönem doğalgaz bulunmuş. Bulunan doğalgaz çıkartılınca da ithal edilen doğalgaz burada depolanmaya başlanmış. Yazın oraya doğalgaz depolanıyor, kışınsa İstanbul’a dağıtımı yapılıyor. Doğalgaz depolama alanı Silivri’nin 3 mil açığında kurulmuş. Depo ne kadar uzuyor onu bilmiyorum. Büyük olasılıkla depo ile fay çakışıyor. Burnumuzun dibinde bir bomba var diye biliyorum. Bir patlama olursa bu depolama alanında İstanbul’a atom bombası düşmüş gibi olur. Bu depolama alanın kullanılmaması gerekir. Çok riskli.” ‘PATLAMA VE YANMAYA NEDEN OLABİLİR’ Depremin doğalgaz depolama alanına yönelik bir etkisi olup olmayacağını TELE1’e değerlendiren Prof. Dr. Naci Görür yanma ve patlama dikkat çekerek şöyle konuştu: “Fayın gittiği yerin 10 kilometre çapı deprem esnasında çok etkilenir. Deprem dalgaları bütün o bölgede etkili olur. Deprem esnasında bir basınç olur ve burası büyük ihtimalle yıkılır. Daha önce doğalgaz çıkartıldığına göre gözenekleri dolduran doğalgaz da alınmıştır. Deprem sırasında basınç altında kalacaktır. Buralar olası depremde tehdit oluşturur. Bir yerde doğalgaz kayalar içindeki gözeneklerden çıkartılır. Deprem sırasında oralara deprem dalga ve yıkıcılığını güçlendirir. Böyle alanlarda depolama yapılamaz. Depremin etkisi altında buralar etkilenecek belki de yer değiştirecek. Diyelim ki bir yerde doğalgaz var. Diyelim ki siz bunu buldunuz ve çıkardınız. Kayalardan doğalgazı çekince su alacaktır bu boşlukları. Sulu bir ortam deprem için en tehlikeli yerdir. Deprem dalgaları basıncı gözenek suyuna verdiği zaman gözenek suyu basıncı yüzeye iletir. Oralarda genellikle sıvılaşma dediğimiz olaylar meydana gelir. Yeraltında bazı çatlak ve kırıkların oluşmasına neden olur. Doğalgazın yeryüzüne çıkma ihtimali de olur. Yeryüzüne çıkınca patlayıp yanabilir. Tam fayın dibinde deponun sağlıklı olması akıllıca değil. Ben Marmara’ya dalıp gözümle gördüm. Fay kırığından su ve gaz çıkışı deniz dibine çıkıyor. Muazzam su kütleleri sütunlar gibi görünüyor. Marmara Denizi’nin içerisinde depolama tehlikelidir. Neyi depoluyorsak onu kaybederiz. Gaz depoluyorsak yangına neden olabilir.”

Geri