A
Admin
Yönetici
Yönetici
Evsizlik Tablosu: Kapsam ve Kategoriler Federal İstatistik Ofisi (Destatis) ve Evsizlere Yardım Çalışma Grubu (BAG W) verilerine göre, evsizlerin dağılımı şu şekilde: Kategori Kişi Sayısı Yerel yönetim barınaklarında kalanlar 439.500 Sokakta yaşayanlar 47.300 Tanıdıklarının yanında kalan “gizli evsizler” 60.400 Toplam 531.600 Not: Bu veriler yalnızca resmi kayıtlara geçmiş kişileri kapsıyor. Sokakta yaşayan ve herhangi bir kuruma başvurmamış kişiler bu istatistiklerde yer almıyor. Yabancı Uyruklular Ağırlıkta Evsiz nüfusun önemli bir kısmını yabancı uyruklular oluşturuyor. Rapora göre: 409.000 kişi yabancı pasaport taşıyor (toplamın %86’sı) Bunların 137.800’ü Ukrayna’dan gelen mülteciler Alman vatandaşlığına sahip evsiz sayısı ise 65.700 Demografik Görünüm: Gençler Ön Saflarda Rapor, evsizliğin özellikle gençler arasında ciddi bir sorun haline geldiğini ortaya koyuyor: Evsizlerin %41’i 25 yaş altı %5’i 65 yaş ve üzeri Cinsiyet dağılımı: %56 erkek, %42 kadın Ortalama yaş: 31 Eyaletlere Göre Durum Evsizlik sayılarında eyaletler arası fark dikkat çekiyor: Eyalet Evsiz Sayısı Kuzey Ren-Vestfalya 117.900 Baden-Württemberg 94.600 Berlin 53.600 Thüringen 3.000 (en az) Berlin Senatosu’na göre sadece başkentte 6.000 ila 10.000 kişi sokakta yaşıyor. Şehir yönetimi, bu tabloya karşılık olarak 2025 yılı için 8,1 milyon euro bütçe ayırdı. Nedenler: Kira, Yoksulluk, Güvencesizlik Uzmanlara göre evsizliğin temel nedenleri şöyle sıralanıyor: Hızla artan konut kiraları Sosyal konut eksikliği Enflasyon ve ekonomik daralma Artan göç hareketliliği Güvencesiz istihdam koşulları Bağımlılık (alkol, uyuşturucu) sorunları Ulusal Eylem Planı Devrede Federal Hükümet, 24 Nisan 2024’te “Evsizliğe Karşı Ulusal Eylem Planı”nı uygulamaya aldı. Planın hedefi: 2030 yılına kadar evsizliği büyük ölçüde sona erdirmek. Plan kapsamında: 21,65 milyar euro sosyal konut yatırımı Kira desteklerinin artırılması Pilot barınma projeleri Sivil toplum kuruluşları ve akademiyle iş birliği Yetkililer, bu kapsamlı planın yalnızca barınma değil, aynı zamanda toplumsal eşitlik ve dayanışma açısından da önemli bir adım olduğunu vurguluyor. MANSETDE